Binnenland

Eerste bultrugzalmen ooit in Nederland zwemmen in fuik

In fuiken bij de Haringvlietsluizen zijn voor het eerst drie bultrugzalmen gevangen. Deze exotische vis komt met name in Scandinavië en bij Ierland en Schotland al veel meer voor en wordt daar weggevangen, omdat het dier mogelijk een bedreiging vormt voor de Atlantische zalm. In Nederland worden al jaren pogingen gedaan om de Atlantische zalm terug te krijgen in de grote rivieren.

ANP
31 March 2022 12:47

De drie bultrugzalmen werden vorige zomer al gevangen, maar het kostte de nodige tijd om vast te stellen dat het om een tot nu toe voor Nederland onbekende soort ging, zeggen wetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Een bultrugzalm is niet zo groot en heeft een enorme bult op de rug. De soort komt voor aan de westkust van Noord-Amerika tot aan de Noordelijke IJszee. Bijzonder is dat de vis een strikte, tweejarige levenscyclus heeft. Daardoor leven er twee van elkaar gescheiden populaties, waarvan de ene in de even jaren paait en de ander in de oneven jaren. Jonge zalmen zwemmen vroeg in hun leven naar zee en blijven daar tot ze klaar zijn om te paaien. Dan zwemmen ze terug naar de rivier. Na het paaien sterft de vis.

Rusland heeft vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw tot 2001 bultrugzalmen uitgezet voor consumptie. In Rusland leven de bultrugzalm en de Atlantische variant zonder problemen naast elkaar. Maar in Noorwegen verdringen de bultrugzalmen de andere soort al. Daarom zijn daar maatregelen genomen. Of er in Nederland ook problemen ontstaan blijkt volgens de Wageningse wetenschappers pas als het dier zich op Nederlandse rivieren gaat voortplanten. Als er opnieuw bultrugzalmen in fuiken bij de Haringvlietsluizen zwemmen, krijgen de dieren een zender zodat gevolgd kan worden hoe ze zich gedragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer