Ds. Kort dankbaar en opgelucht na uitspraak
Ds. A. Kort is „dankbaar en opgelucht” nu het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat justitie geen zaak tegen hem hoeft te beginnen vanwege discriminatie, zoals homoactivist Leon Houtzager wilde.
Het nieuws moet nog doordringen, zegt de predikant van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland woensdag aan het begin van de middag. Woensdagmorgen publiceerde het gerechtshof de uitspraak. Maar „iedereen is opgelucht”, zegt ds. Kort in reactie op de beschikking van het hof.
Er is recht gedaan aan de zaak, vindt de Krimpense predikant. „De hele procedure is correct verlopen. Ik had vertrouwen in de rechters die me hoorden. De wijze waarop zij mij in februari vragen stelden, was prettig. Ik heb altijd gedacht: er moet wel iets vreemds gebeuren, als dit niet goed afloopt. Dan zou het recht geen recht meer zijn. En in mijn geweten heb ik mijzelf ook nooit bezwaard gevoeld over alles.”
De predikant en zijn vrouw zijn blij dat er nu een punt achter de zaak staat. Ds. Kort: „Ik heb mijn roeping altijd voorop gesteld. Van mijn roeping mag ik niet afzien. Het uitdragen van het gewicht van de eeuwigheid en de zorg voor de gemeente hebben altijd voorrang gehad.”
In de achterliggende maanden heeft het predikantsechtpaar veel meeleven ervaren. „Het is vervuld dat we voor stadhouders en koningen zullen geroepen worden om ons te verantwoorden, al was het dan nu in mindere mate: voor rechters. Maar er is veel meegeleefd. Heel veel mensen waren met ons verbonden. Er is veel gebed geweest. En ook nu stromen de reacties binnen. Mensen zijn dankbaar voor de uitspraak.”
De predikant is blij dat ook het Finse parlementslid Päivi Räsänen woensdag is vrijgesproken van discriminatie en belediging van homoseksuelen. „Ik hoorde net van de uitspraak.”
Ds. Kort hoopt dat er nu wat rust komt. „De zaak heeft veel impact gehad. Op ons, maar ook op gemeenteleden. Mensen zijn nog steeds fel als het hierover gaat, zo merkte ik recent nog tijdens bezoekjes in de gemeente.”
Leon Houtzager zegt verder te gaan met zijn strijd. „Helaas is de juridische weg (nog) niet gelukt, maar daarmee is de strijd tegen ‘religieus grensoverschrijdend gedrag’ nog niet voorbij”, schreef hij woensdagavond op Twitter. Houtzager kondigde aan daarover binnenkort in zijn column voor RTV Rijnmond meer bekend te maken.
Houtzager wil er ook in de politiek verder mee gaan, verklaarde hij tegenover RTV Rijnmond. „Ik heb altijd gezegd dat als het juridisch ophoudt, dan ga ik er in de politiek mee verder. Aan de andere kant ben ik wel blij met het oordeel van het hof. Hiermee heb ik aangetoond dat religieuze en niet-religieuze mensen niet gelijk worden behandeld. Ik hoop in de politiek voor elkaar te krijgen dat deze uitspraken op een andere manier gaan worden getoetst.”
Het stoort hem overigens dat het gerechtshof niet onderbouwt waarom geloofsopvattingen als uitzondering worden gezien, zo zei hij in NRC. „Waarom mogen religieuze mensen meer zeggen dan een ander? En waar ligt de grens?”
Houtzager overlegt nog met zijn advocaat, zei hij bij RTV Rijnmond. Hij kan in de nu doorlopen artikel 12-procedure niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.
Uit de beschikking van het gerechtshof blijkt dat ds. Kort tijdens de hoorzitting vorige maand ook heeft moeten uitleggen wat hij precies verstaat onder de „roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen.” Die woorden gebruikte hij in zijn brief aan het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel, maart 2020.
Ds. Korte heeft verklaard dat hij ermee doelt „op echtscheiding, het hebben van seks voor het huwelijk, het hebben van seks tussen mannen of vrouwen onderling, het klonen van mensen, het vreemdgaan en het begeren (ook al is het slechts met de ogen) van een ander dan met wie je gehuwd bent.”