Geur van Huygens en kunstwerk uit Oranjezaal krijgen nieuw leven
Dat Constantijn Huygens (1596-1687) behalve secretaris van onder meer stadhouder Frederik Hendrik, dichter, musicus, architect en wetenschapper ook nog eens amateur-parfumeur was, weten misschien niet zoveel mensen. Maar hij heeft ruim 150 recepten nagelaten en een daarvan, dat hij zelf uitdacht om er zich zijn overleden moeder mee te herinneren, is nu weer gemaakt en volgende maand te ruiken op de plek waar hij zich vaak terugtrok, namelijk in Huygens’ Hofwijck in Voorburg.
Daar begint op 9 april de tentoonstelling Geuren en Beelden over hem. Tegelijk is daar dan een andere bijzonderheid: het originele portret van Frederik Hendriks vrouw Amalia van Solms (geschilderd door Gerard van Honthorst) dat tientallen jaren geleden werd weggehaald uit de Oranjezaal op Huis ten Bosch, nu het woonpaleis van Willem-Alexander en zijn gezin. Het hing er in de nok, maar werd vervangen door een replica en opgeborgen in de Koninklijke Verzamelingen. Het origineel is voor het eerst op ooghoogte te zien.
De geur is een project van onder meer De Jonge Akademie, een door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen opgericht platform om jonge wetenschappers bij elkaar te brengen. De Jonge Akademie heeft in samenwerking met het Huygens ING/NL Lab, een parfumeur en een cosmeticafirma Huygens’ parfumrecept met de titel Rieckend water van mijn moeder gereconstrueerd. In het museum zullen grote flessen staan.
Het recept bevat ingrediënten als roos, lavendel, tijm, marjolein, kruidnagel en kaneel. „Dat Huygens het recept maakte na de dood van zijn moeder is een sprekend voorbeeld van de hechte wisselwerking tussen geur en herinnering”, aldus De Jonge Akademie. Er komt ook een geurkaars van, die in tegenstelling tot het parfum te koop zal zijn.
Geuren en Beelden in Voorburg is een kleine expositie in opmaat naar een grotere later dit jaar. Een geschilderd portret van Constantijn van de hand van Nicolaas Maes, een zelfportret van Constantijn junior en een portret van Christiaan, de wetenschapper, door Jacob van Campen zijn daar ook voor het eerst te bewonderen. Ze zijn uitgeleend door particulieren die ze op veilingen hebben gekocht.