Idee I
In alle toonaarden hebben kamerleden de afgelopen weken van hun verontwaardiging blijk gegeven over de bedreigingen aan het adres van hun collega’s Hirsi Ali en Wilders. Zoals bekend zagen beiden zich genoodzaakt onder te duiken en besloten zij met het oog op hun veiligheid voorlopig niet meer in de Kamer te verschijnen.
Iemand die we daarover nog niet hadden gehoord, was SP-voorman Marijnissen. Tot afgelopen donderdag. Toen opperde hij via de Volkskrant het idee om de Kamer iedere vergaderdag te laten beginnen met een citaat van een van de beide parlementariërs.
De kamerleden zouden dat bij toerbeurt moeten doen om duidelijk te maken dat de Tweede Kamer zich niet monddood laat maken. Marijnissen vindt dat de Kamer niet kan volstaan met verklaringen van „afschuw en zorg” af te geven. De SP’er heeft zelfs met de gedachte gespeeld om zijn collega’s op te roepen tijdelijk uit protest thuis te blijven. Maar dat zou als averechts effect hebben dat het functioneren van de democratie wordt belemmerd.
Marijnissen zegt tot zijn voorstel te zijn gekomen op grond van zijn persoonlijke ervaring met beveiliging, in 1992 na de moord op Fortuyn. „Dat is enorm ingrijpend, niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin”, zegt hij daarover. Als het aan hem ligt, nemen andere organisaties en personen in de samenleving het voorbeeld van de voorgestelde ’dagopening’ over. Want: „We moeten niet als zielige meisjes in de hoek gaan zitten.
Idee II
Nu heeft zowel Hirsi Ali als Wilders nogal wat krasse uitspraken gedaan die menig kamerlid nog steeds de haren ten berge doet rijzen. Zo liet Wilders vorig jaar in een interview weten dat hij hoofddoekjes „rauw lust” en verklaarde Hirsi Ali in een vraaggesprek dat ze de profeet Mohammed „een perverse tiran” vond en de islam „een achterlijke religie.”
Marijnissen heeft uiteraard over het probleem van zulke incorrecte uitspraken nagedacht en meent dat te kunnen ondervangen door alleen te laten citeren uit wat beiden in de Kamer hebben gezegd. Dat lijkt vrij veilig, maar is het dat ook?
Laten we het verslag eens ter hand nemen van het kamerdebat van een maand geleden naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. Wilders kon toen vrijuit spreken omdat hij als afgescheiden kamerlid niet langer gebonden was aan de fractiediscipline van de VVD. Eén voorbeeld maar:
„Ik vind ten eerste”, zei Wilders toen, „dat de 100 tot 200 mensen die de AIVD in de gaten houdt omdat zij hebben gekozen voor de radicale terroristische islam en dus bereid zijn geweld te gebruiken, meteen, het liefst morgen, moeten worden opgepakt en bij voorkeur overmorgen het land uit moeten worden gezet, ook als zij nog geen strafbare feiten hebben gepleegd.”
Benieuwd of Marijnissen nadat zo’n citaat is voorgedragen nog steeds achter zijn voorstel staat.
Jan van Klinken
Groeten
Veel Amsterdamse huurders kregen vorige week een persoonlijke kaart van minister Dekker van Volkshuisvesting in de bus. Op de voorzijde is de bewindsvrouw levensgroot afgebeeld. Daarnaast staat de tekst: „Geachte huurder, We hebben een nieuw plan bedacht dat grote gevolgen voor u kan hebben. Daarom wil ik het graag persoonlijk aan u uitleggen.”
Op de achterzijde geeft Dekker uitleg over het nieuwe huurbeleid, dat doorstroming naar duurdere woningen wil bevorderen: „Ik kan me voorstellen dat u moet verhuizen. Dat spijt mij bijzonder, maar het economisch belang weegt zwaarder voor mij.”
Klein probleempje is dat de minister niets afweet van de brief. Ze is boos: „Voor acties heb ik begrip, voor misleiding niet. Dat huurders hun huis uit móéten, klopt niet.” Ze heeft direct opdracht gegeven om uit te zoeken wie de echte afzender is.
Nog voor het onderzoek startte, meldde zich de dader al. De Amsterdamse huurdersvereniging De Pijp uit de gelijknamige volksbuurt heeft de kaarten verspreid.
Groeten uit Amsterdam.
Biotechtactiek
Wat moet een organisatie doen die niet goed in de markt ligt en toch haar product wil slijten? Die kiest een nieuwe naam en gaat op de oude voet door. Net als het Vlaams Blok bij de zuiderburen.
Biotechnologen in ons land hebben dezelfde tactiek gekozen. Nederlanders lopen niet warm voor gerommel met genen en daarom spreken de onderzoekers sinds enkele maanden niet meer over ”biotechnologie”, maar over ”genomics”. Dat komt een stuk vriendelijker over, denken ze.
Behalve de naam is er niets veranderd, zo bleek vrijdag tijdens de eerste bijeenkomst van het Centre for Society & Genomics (CSG). Dezelfde mensen en dezelfde pretenties. Alle bobo’s van de biotechnologie waren naar het Haagse perscentrum Nieuwspoort getogen om het eerste debat van het CSG luister bij te zetten. Het centrum had politici uitgenodigd om te debatteren over een aantal stellingen waar de maakbaarheid van de samenleving van afdroop.
Genomics belooft meer inzicht in genetische aanleg van obesitas: vetzucht bij kinderen. Ook moet er meer onderzoek komen naar de manier waarop ieder mens zich kan beschermen tegen kanker.
De aanwezige politici maakten gehakt van deze pretenties. „We willen geen prepatiënt zijn.” En: „De omvang van kinderen heeft alles te maken met onze voedingsgewoonten. Om dat te weten is geen biotechnologie nodig. In Biafra en tijdens de oorlogswinter was niemand dik.”
Tactiek mislukt.
Gerard Vroegindeweij
Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder andere over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en woensdag over de wet die het nieuwe zorgstelsel regelt.