Oekraïens kerkkoor werkt mee aan benefietconcert in Tholen
Scholen, kerken en hulporganisaties: overal in het land spannen ze zich in om Oekraïense vluchtelingen hulp te bieden. In Tholen zingt een Oekraïens kerkkoor tijdens een benefietconcert, terwijl in Rijssen een Oekraïense voorganger meewerkt aan een gebedsbijeenkomst.
Schoolactie Oud-Beijerland
Leerlingen van de reformatorische Eben-Haëzerschool in Oud-Beijerland zamelen twee weken lang hulpgoederen in voor Oekraïne. Het gaat onder meer om houdbaar voedsel, maar ook om producten zoals shampoo, vuilniszakken, handdoeken, dekens en matrassen. De producten gaan via Stichting Oost-Europahulp Gereformeerde Gezindte (SOEGG) naar Zhitomir en de speciale producten voor baby’s, zoals flesvoeding, gaan naar een verpleegkundige die in een ziekenhuis werkt. Schooldirecteur Adrian Romijn: „Rien Karels van SOEGG heeft op school een verhaal verteld over de situatie in Oekraïne en de ziekenhuizen aldaar. Daardoor is de vlam bij alle kinderen, van groep één tot en met acht, aangestoken. De leerlingen zijn laaiend enthousiast. Ze gaan naar familie en langs de deuren om goederen in te zamelen. Donderdag zijn de eerste twaalf pallets op transport gegaan. Volgende week volgt er nog een transport.”
Benefietconcert Tholen
In de Grote Kerk in Tholen heeft zaterdag om 19.00 uur een benefietconcert voor Oekraïne plaats. Aan de avond werken diverse musici en koren mee, waaronder het Oekraïense kerkkoor van de baptistengemeente in Volystya onder leiding van Dima Lyhostup. De meeste leden van dit koor hebben onderdak gevonden op het eiland Tholen. Ds. A. S. Middelkoop, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Sint-Annaland, verzorgt de opening. De collecte is bestemd voor Stichting Medadidomi. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via live.cannect.nl/tickets. Het concert is ook via een livestream te volgen: live.cannect.nl.
Gebedsbijeenkomst Rijssen
Onder het thema ”Samen bij Eén” heeft zaterdag om 20.00 uur in de Schildkerk in Rijssen een gebedsbijeenkomst plaats, georganiseerd door de plaatselijke hervormde gemeente. In de bijeenkomst van Woord en gebed klinken enkele Schriftgedeelten en worden gebeden uitgesproken. Ook is er samenzang. Behalve de zes plaatselijke hervormde predikanten verleent een voorganger van een gemeente uit de regio Kiev, die momenteel in Rijssen verblijft, zijn medewerking aan de bijeenkomst die ook via een livestream te volgen is.
Opvang in kerk Bergum
De kerkenraad van de protestantse gemeente in Bergum heeft in overleg met de gemeente Tietjerksteradeel besloten om kerkgebouw De Ikker beschikbaar te stellen als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om de kerkzaal, een bijzaal en het jeugdhonk. De gemeente Tietjerksteradeel maakt de ruimten klaar om op korte termijn 25 tot 30 vluchtelingen een veilige plek te bieden. De komende tijd worden alle kerkdiensten van de protestantse gemeente in de Kruiskerk in Bergum gehouden.
Preekondertiteling
Gemeenten die op zondag een dienst willen vertalen voor vluchtelingen kunnen behalve van headsets gebruikmaken van preekondertiteling. Het is een systeem dat ook voor doven en slechthorenden wordt gebruikt, zegt Iman Peeman van PreekOndertiteling.nl. De gesproken woorden van de voorganger verschijnen als geschreven tekst op een tablet of telefoon. Daarbij is het mogelijk de tekst ook in een taal als het Russisch of Oekraïens om te zetten. De tekst is niet altijd foutloos, maar kan goed als hulpmiddel dienen om Oekraïners de dienst te laten volgen, aldus Peeman. „In de gereformeerde gemeente in Tholen wordt het inmiddels voor deze doelgroep gebruikt.”
Hulptransport (1)
De stichting Overseas Pakistani Christian Alliance (OPCA) is tijdelijk gestopt met het helpen van mensen in Pakistan met voedselpakketten. De organisatie, een initiatief van de Pakistaanse christelijke gemeenschap in Europa, vindt „dat de nood door de oorlog bij onze buren Oekraïne groter is dan in Pakistan.” Vanuit Nederland heeft Watson Gill samen met een team van vrijwilligers een vrachtwagen vol levensmiddelen, medicijnen en hygiëneproducten naar Oekraïne gestuurd. Gill ging zelf mee met het transport, dat mede mogelijk werd gemaakt door enkele bedrijven. „Dit is een nachtmerrie. Ik kan niet geloven wat ik allemaal gezien heb, en dat in dit goedgeorganiseerde continent”, zegt Gill. OPCA wil de komende tijd meer hulpgoederen naar Oekraïne sturen. „De mensen in dat land hebben onze hulp hard nodig. Een van de jongens vroeg hen niet te vergeten en voor hen te blijven bidden.”
Hulptransport (2)
Stichting Movu-Moldova werkt in een gebied rond de stad Cahul in Moldavië. „In Moldavië zijn zeer veel vluchtelingen. In het kindertehuis in Paicu dat we ondersteunen, zitten veel weeskinderen uit Oekraïne”, meldt bestuurslid Jaap van der Spek. De vrijdag voordat de oorlog in Oekraïne begon, hebben vier vrachtwagens hulpgoederen gelost in de Vulcanesti, „bijna op het drielandenpunt Moldavië, Roemenië en Oekraïne, niet wetend dat deze een week later voor de vluchtelingen gebruikt zouden worden.” Het ging onder meer om 130 matrassen „die op een wonderlijke wijze op ons pad kwamen.”
Maandag vertrekken er twee vrachtwagens van Movu-Moldova naar Moldavië met onder meer 12 ton aardappelen. Van der Spek: „Een extra transport dat veel geld kost, maar de mensen daar moeten geholpen worden. Ze hebben al niet veel en vangen nu ook nog veel mensen op.”
Op tal van plaatsen in het land wordt actie gevoerd en worden (gebeds)bijeenkomsten georganiseerd voor Oekraïne. In deze rubriek krijgen ze een plaats. Tips? Mail naar kerk@rd.nl