Zelfstandige Kapelgemeente in Drachten
De hervormde Kapelgemeente in Drachten maakt sinds begin februari geen deel meer uit van de protestantse gemeente Drachten. Ze is nu een zelfstandige hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk. Een portret.
Kerkgebouw De Kapel in het centrum van Drachten valt niet echt op tussen allerlei grote rechthoekige gebouwen. Als je de ramen telt, zie je dat het kerkgebouw met het rode pannendak en de stevige toren wel degelijk groot is. Er zijn ongeveer twintig ramen aan de lange kant.
Die grootte blijkt binnen ook. „Er zijn in totaal zo’n 600 zitplaatsen”, zegt ds. F. Pierik, predikant van de gemeente. Op de galerij en aan de zijkanten staan grijs geverfde banken, in het ruime middengedeelte stoelen. Opvallend zijn het bord met ”Eben-Haëzer” erop achter de preekstoel en het rode kleed dat neerhangt van de kansel.
Op de twee psalmborden naast de kansel staan niet alleen psalmen maar ook gezangen. „We zingen uit het Liedboek voor de kerken van 1967”, vertelt ds. Pierik. „Psalmen of gezangen zingen is hier geen issue.”
In de 19e eeuw was de (toen) hervormde gemeente van Drachten voor 75 procent vrijzinnig, schat ds. Pierik in. „Er kwam een reactie. In 1900 kocht een groep die een rechtzinnige prediking voorstond, een gebouwtje aan. In de kapel, ”Uw Koninkrijk kome”, werden kerkdiensten gehouden. Het liep zo goed dat in 1926 deze Kapelkerk –naast de kapel die gesloopt werd– gebouwd kon worden. In de beginjaren zat het kerkgebouw vol. Er waren vier predikantsplaatsen, twee voor de rechtzinnigen en twee voor de vrijzinnigen.
In de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen de rechtzinnigen in de verdrukking. Toen er een rechtzinnige predikant vertrok en de ander overleed, viel de gemeente uit elkaar.”
In 1994 kwam de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard tot stand. Ze functioneerde binnen de protestantse gemeente Drachten. De eerste predikant was ds. N. M. van Ommeren, die hier stond van 1997 tot 2004. Na hem kwam ds. J. Noordam, die in 2017 met vervroegd emeritaat ging. Ds. Pierik dient de gemeente sinds 2019.
De protestantse gemeente Drachten kampte met een teruggang van het aantal kerkgangers, wat leidde tot veranderingen. Kerkgebouw De Arke en De Menorah zijn verkocht. De Zuiderkerk, De Oase en de Schakel blijven in gebruik voor de eredienst, terwijl de Grote Kerk een dubbele functie gekregen heeft: cultureel en religieus.
Een commissie kwam ook met het advies om de kerkenraad van de protestantse gemeente Drachten te herstructureren. Ds. Pierik: „In plaats van een algemene kerkenraad met daaronder wijkkerkenraden kwam er één kerkenraad waarin ook de Kapelgemeente zou kunnen participeren. Dat wilde onze wijkgemeente echter niet, omdat zij dan haar zelfstandigheid zou verliezen. Daarom is de gemeente nu een zelfstandige hervormde gemeente binnen de PKN.”
Het kenmerkende van de gemeente is, aldus ds. Pierik, dat men een Schriftuurlijk-Bijbelse prediking voorstaat, gefundeerd op de Drie Formulieren van Enigheid. „De gemeente is vooral wars van de vrijzinnigheid, die zo veel sporen getrokken heeft in Drachten. De Bijbel is de absolute richtlijn voor geloof en leven. Een Bijbelse prediking wordt gewaardeerd, of die nu gebracht wordt door een Gereformeerde Bonder of door een confessionele predikant.”
Een ander kenmerk van de gemeente is volgens ds. Pierik de behoefte aan gemeenschap. „Men weet dat men elkaar hier nodig heeft. We zijn op elkaar aangewezen. De dorpen in de Woudstreek ten noorden liggen op 40 kilometer afstand. Datzelfde geldt voor verwante gemeenten in het oosten (Noordhorn) en het zuiden (Lemmer). Mensen sturen elkaar een kaartje als er iets is. Na kerktijd blijft men lang met elkaar napraten. Als er koffie na de dienst is, komen er veel kerkgangers en er is in de gemeente veel zorg voor ouderen en alleenstaanden.”