Uiterste poging tot opheldering moordzaak Hardinxveld
Boven-Hardinxveld is al ruim tien jaar in de greep van een moordzaak. In september 2012 doen twee vissers een lugubere vondst. Ze vinden een lichaam in hun netten in het Kanaal van Steenenhoek vlak bij het dorp. Het blijkt te gaan om Johan de Waal die eerder dat jaar op een raadselachtige manier verdwenen is.
Deze coldcase, of onopgeloste moord, laat de lokale journalist Alex Monster (44) uit Dordrecht niet los. Het afgelopen jaar deed hij een ultieme poging om de zaak vlot te trekken.
De vissers vinden het lichaam verpakt in een zeil en verzwaard met onder meer een betonblok en een ketting. De dorpsbewoners vermoeden meteen om wie het gaat: om de 54-jarige Johan de Waal die op dat moment al bijna acht maanden wordt vermist.
Een man met twee gezichten. Een hork. Sociaal onbehouwen. Eigenzinnig. Maar ook: hulpvaardig. Hunkerend naar liefde. Zo typeren dorpsbewoners Johan de Waal, volgens Alex Monster. „Hij was een drukbezette loonwerker; maar hij zong ook in het plaatselijke koor. Iedereen kende hem.”
De Waal groeit op in een boerengezin in Boven-Hardinxveld. Na de dood van zijn ouders erft hij het bedrijf samen met zijn broer Piet. Maar al snel splitsen ze het perceel. Met Piet, die in 2011 overlijdt, heeft hij geen goed contact. „Johan had regelmatig conflicten met Piet. Ook in het dorp vertoonde hij soms onaangepast gedrag door bijvoorbeeld op zondag met hoge snelheid door Boven-Hardinxveld te jakkeren,” legt Monster uit.
Extreem gevoelig
Op de avond van 9 januari 2012 is Johan de Waal voor het laatst gezien. Rond halfacht moet er een schermutseling zijn geweest op het erf van De Waal. Getuigen hebben flarden daarvan gezien en gehoord. Al snel wordt een grote zoekactie op touw gezet. Hulpdiensten kammen de weilanden uit. Duikers zoeken met sonarapparatuur. De gierkelder wordt leeggepompt. Zonder resultaat.
Het onderzoek begint opnieuw na de vondst van het lichaam in het najaar van 2012. Kort daarna houdt de politie twee Hardinxvelders aan voor vermeende betrokkenheid bij de zaak. Bij gebrek aan bewijs komen de twee al snel weer op vrije voeten. „Op dit moment zijn zij ook geen verdachten meer”, benadrukt Monster.
De coldcase laat de regionale journalist niet los. Hij sprak afgelopen jaar met veel betrokkenen, zoals de toenmalig burgemeester, het rechercheteam, de dominee, de begrafenisondernemer en de vissers die het lichaam vonden. Monster zoekt hen op en probeert zijn weg te vinden in een zaak die in het dorp extreem gevoelig ligt.
Ondanks de vermeende geslotenheid van het dorp, merkt de journalist dat veel mensen willen praten. „Tijdens de gesprekken kwamen talloze scenario’s op tafel en kreeg ik een tegenstrijdig beeld van de zaak. Sommige betrokkenen suggereren dat veel Hardinxvelders weten wie de daders zijn, anderen geloven daar helemaal niet in.”
Monster publiceert vanaf november 2021 zijn bevindingen in het regionale weekblad ”Het Kompas”. Het speurwerk van de journalist geeft de recherche aanleiding om een aantal zaken opnieuw tegen het licht te houden. Hoeveel daders waren er in het spel? Hoe is het lichaam verplaatst? Waar komen de verzwaringsmaterialen vandaan?
Gouden tip
„Alex Monster meldde bij ons dat hij een reeks artikelen aan de moord wilde wijden. Daar wilden wij als politie graag bij aansluiten”, zegt Erik Venema, werkzaam bij de Dienst Regionale Recherche Eenheid Rotterdam.
Een uitzending van Opsporing Verzocht op 22 februari leverde meer dan honderd tips op. Venema: „De nieuwe tips gaan met name over de verzwaringsmiddelen die zijn gebruikt. Met een aantal rechercheurs bekijken we de nieuwe informatie grondig. Sommige aanwijzingen zijn veelbelovend.” Voor de gouden tip is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.
Monster: „De voorbije maanden ontdekte ik weer hoe waardevol journalistiek op lokaal niveau is. Je kunt als lokale verslaggever écht het verschil maken. Mijn drijfveer is dat deze zaak wordt opgelost.”