Amerikaanse uitgever laat boek over verraad Anne Frank in handel
De Amerikaanse uitgever HarperCollins Publishers haalt het boek over het verraad van Anne Frank niet terug. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten, twee dagen nadat historici met een kritische analyse kwamen waarin ze de theorie dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh de vermoedelijke verrader zou zijn van de familie Frank van de hand wijzen.
De Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos besloot na het verschijnen van deze analyse het boek van de Canadese schrijfster Rosemary Sullivan direct uit de handel te halen. De Amerikaanse uitgever, die de wereldrechten van het boek bezit, zegt in een verklaring het voorbeeld van de Nederlandse uitgever niet te zullen volgen. „Hoewel we erkennen dat er enige kritiek is geweest op de bevindingen, is het onderzoek gedaan met respect en de grootste zorg voor een uiterst gevoelig onderwerp”, zegt een woordvoerder van HarperCollins.
Het omstreden boek gaat over het onderzoek van een coldcaseteam, dat Van den Bergh aanwijst als waarschijnlijke verrader van de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog. De historici noemen het onderzoek „amateuristisch” en stellen dat het gebaseerd is op foutief brongebruik. Ook zouden de onderzoekers last hebben gehad van tunnelvisie.
Dinsdagavond deed de kleindochter van Van den Bergh, Mirjam de Gorter, een dringende oproep aan de Amerikaanse uitgever het boek wereldwijd uit de handel te halen. Ze sprak van „valse geschiedschrijving”. „Met dit verhaal buiten jullie het verhaal van Anne Frank uit, vervalsen jullie de geschiedenis en dragen jullie bij aan groot onrecht.”
De onderzoeksleider van het coldcaseteam, Pieter van Twisk, zei „totaal verrast en geschokt” te zijn dat het boek uit de Nederlandse boekhandels wordt gehaald. Hij zei dat hij het besluit van de uitgeverij niet begrijpt. Van Twisk gaf aan dat hij in het tegenonderzoek nog niets heeft gelezen wat zijn theorie over Van den Bergh onderuit haalt.