Studenten staan niet te juichen bij nieuwe bedragen basisbeurs
Studenten zijn niet blij met de „lage” bedragen voor de basisbeurs. Het kabinet wil studenten vanaf het collegejaar 2023/2024 91 euro per maand geven als zij bij hun ouders wonen, en 255 euro als zij op kamers zitten.
In 2015 waren die bedragen respectievelijk ongeveer 102 euro en 286 euro. De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, moet maximaal 419 euro gaan bedragen, zo bevestigen meerdere Haagse bronnen na een bericht van het Algemeen Dagblad woensdag. Het kabinet heeft zelf een voorkeur voor bovengenoemde bedragen maar heeft ook een aantal andere scenario’s in kaart gebracht. Die worden de komende tijd besproken met de Tweede Kamer.
De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken in het coalitieakkoord al af dat het omstreden leenstelsel voor studenten volgend jaar plaats moet maken voor een studiebeurs zoals die tot 2015 ook bestond. Er komt een compensatie voor studenten die de afgelopen jaren geen beurs kregen.
De grens van het bedrag dat een student kan bijverdienen als mbo’er moet, als het aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs ligt, ook verdwijnen. Daarmee wordt de herinvoering van de basisbeurs een stuk simpeler. Dit is al het geval in het universitair onderwijs en in het hbo.Het kabinet zou vrijdag in de ministerraad een besluit nemen over de maatregelen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) denkt niet dat studenten blij zijn met de bedragen die nu genoemd worden voor de basisbeurs vanaf het collegejaar 2023/2024. „De bedragen zijn lager dan de vorige basisbeurs, terwijl de prijzen wel echt zijn gestegen”, zegt een woordvoerder van de LSVb.
„We vinden dat het mogelijk moet zijn voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Dat kan niet met deze bedragen”, aldus de LSVb.
Aanvullend
De studentenbond kan zich ook niet vinden in de aanvullende beurs van maximaal 419 euro voor studenten van wie de ouders weinig verdienen. „De aanvullende beurs is nauwelijks verruimd.”
Volgens de Haagse bronnen zijn de bovengenoemde bedragen de voorkeur van het kabinet, maar zijn er nog andere scenario’s in kaart gebracht. Die moeten binnenkort besproken worden in de Tweede Kamer. Duizenden studenten protesteerden vorige maand in Amsterdam voor een betere compensatie.