Binnenland

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

Het kabinet wil luisteren naar de kritiek van de Kamer op het koopkrachtpakket dat is samengesteld om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Harde voorwaarde is wel dat de Kamer voorstellen om meer te doen voor mensen met een kleine portemonnee ook voorziet van een financieel plan.

ANP
23 March 2022 14:34Gewijzigd op 23 March 2022 16:11

Tijdens een lang debat over dit onderwerp leek het kabinet woensdag de boot juist af te houden. Dat debat wordt op een later moment voortgezet. Kaag zegt dat het kabinet dan moet „terugkomen op de grote roep van deze Kamer of en op welke wijze er misschien nog meer mogelijk is”. De schatkistbewaarder voegt er wel aan toe: „dan hoor ik ook graag hoe het gedekt gaat worden”. Dat betekent dat partijen zelf duidelijk moeten maken hoe ze hun plannen willen gaan betalen. Het kabinet wil extra kosten niet in de staatsschuld laten lopen.

„De vraag is: is het kabinet bereid om ernaar te kijken toch meer geld bij de lagere middeninkomens terecht te laten komen”, zegt PvdA’er Henk Nijboer. „We hebben wel tien alternatieven gehoord in de Kamer”. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil stukken zien van het kabinet over de opties die zijn verkend, maar waar uiteindelijk niet voor gekozen is. Daar zitten betere ingrepen tussen dan waar het kabinet uiteindelijk voor heeft gekozen, vindt Klaver.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gaf tijdens het debat bijvoorbeeld aan dat het kabinet heeft overwogen om de huren te bevriezen of te verlagen. Ook is gekeken naar algemene verlaging van de btw, maar dat is een erg dure maatregel. Het eerder verhogen van het wettelijk minimumloon is qua uitvoering weer ingewikkeld.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stelden voor om de energietoeslag van 800 euro toe te kennen aan een grotere groep dan het kabinet had bedacht. Nu hebben mensen hier recht op als zij het moeten doen met maximaal 120 procent van het sociaal minimum (wat je volgens het kabinet maandelijks nodig hebt om rond te komen). D66 en ChristenUnie willen dat ook mensen die op maximaal 130 procent van het sociaal minimum zitten, worden geholpen. Sommige steden richten hun armoedebeleid al op deze groep.

Maar voor andere gemeenten is de groep boven de 120 procent lastig vindbaar, zegt Van Gennip. Bovendien zou het veel geld kosten om de toeslag toe te kennen aan een grotere groep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer