NAVO stuurt flink meer troepen naar oosten om dreiging Rusland
De NAVO gaat „substantieel” meer troepen sturen naar oostelijke lidstaten om hen te beschermen tegen Rusland. Bovendien willen NAVO-landen Oekraïne met luchtdoelgeschut, antitankwapens en ander wapentuig helpen zichzelf te verdedigen, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg na overleg met de dertig lidstaten. Maar de westerse militaire alliantie gaat zich niet gewapenderhand in de Russische oorlog tegen zijn buur mengen.
De NAVO begint aan een „herziening” van haar verdediging, hebben defensieminister Kajsa Ollongren en haar 29 collega’s woensdag op het hoofdkwartier in Brussel afgesproken. Ze hebben de militaire leiding van het bondgenootschap gevraagd plannen te maken om zijn oostflank te versterken. De extra troepen moeten bovendien sneller gevechtsklaar kunnen zijn. Eind juni buigen de leiders van de lidstaten zich erover op een top in Madrid.
„We moeten ervan uitgaan dat de veiligheidssituatie voor Europa echt is veranderd en dat dat nog jaren kan duren”, legt Ollongren uit. Daarom „moet je ook op langere termijn een plan hebben en precies weten wat je nodig hebt en hoe je dat opbouwt zodat de oostflank verdedigd blijft”.
De defensieminister van Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO, sprak zijn ambtgenoten toe. Die spraken hun „steun en bewondering” uit, zegt Ollongren. Maar ze houden vol dat ze zijn vurige wensen, zoals een no-flyzone, niet willen vervullen. Ook al zijn sommige lidstaten daarvoor wel te vinden.
De NAVO gaat Russische vliegtuigen niet uit het Oekraïense luchtruim verjagen of troepen sturen, beklemtoonde Stoltenberg na afloop nog maar eens. Daarover zijn de NAVO-landen eensgezind, stelt hij. Baltische bondgenoten drongen voor de bijeenkomst aan op een no-flyzone en Polen opperde een NAVO-vredesmissie, maar zij kregen dus geen bijval.
De dertig defensieministers hebben wel „de boodschap onderstreept dat het belangrijk is Oekraïne te steunen” met onder meer wapens, aldus Stoltenberg. De NAVO laat dat aan de lidstaten, om niet als alliantie betrokken te raken. Rusland heeft gewaarschuwd elke zending als doelwit te beschouwen. Om dat kracht bij te zetten, bombardeerde het onlangs een legerbasis vlak bij de Poolse grens die voor de aanvoer van westerse wapens en vrijwilligers zou dienen.