BinnenlandGemeenteraadsverkiezingen

Oekraïnecrisis speelt niet mee bij Zeeuwse stembus

In ’s-Gravenpolder speelt de oorlog in Oekraïne nauwelijks een rol bij hun stemgedrag voor de gemeenteraadsverkiezingen, zeggen de mensen op straat. „Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt, maar het heeft niets te maken met lokale politiek.”

Hanneke den Hertog
16 March 2022 13:07
Tannie Sturm uit 's-Gravenpolder brengt woensdagochtend haar stem uit in stembureau het Dorpshuis. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Tannie Sturm uit 's-Gravenpolder brengt woensdagochtend haar stem uit in stembureau het Dorpshuis. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Om 7.30 uur stipt staan de eerste kiezers voor de deur bij het stembureau in Dorpshuis Ons Dorpsleven in ’s-Gravenpolder. Een jongen die op weg is naar zijn werk en een oudere man die al vroeg uit de veren is, brengen hun stem uit.

Voor veel kiezers staat de keuze vast, en wordt het ChristenUnie/SGP. „Eigenlijk stem ik mijn hele leven al SGP”, vertelt Bas, die niet met zijn volledige naam in de krant wil. „Nou ja, waarschijnlijk leest het hele dorp dit vanavond, en dan kunnen ze wel raden wie ik ben”, voegt hij er laconiek aan toe. Voor Bas is een stem op de SGP vanzelfsprekend. „Het is goed voor het land om de Bijbelse normen en waarden te volgen.” De Zeeuw volgt de politiek nauwelijks, maar zegt dat zijn stem in ieder geval niet is beïnvloed door de Oekraïnecrisis.

Dezelfde opvattingen klinken vaker woensdagmorgen. Zo zegt de 39-jarige Stefan Elenbaas veel waarde te hechten aan een Bijbels geluid in de politiek en daarom altijd SGP te stemmen. De Oekraïnecrisis maakte daarin geen verschil.

Ook Corina Hoekman (35) vindt geloof belangrijk. „De SGP is een betrouwbare partij, die bijvoorbeeld opkomt voor de rustdag.”

Dat veel mensen zeggen te kiezen voor de gecombineerde CU/SGP-fractie is niet opmerkelijk. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar stemde bijna de helft van de ’s-Gravenpoldenaars op de SGP. De gecombineerde fractie van de CU en SGP scoorde tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen vijf van de negentien raadszetels in de gemeente Borsele, waar ’s-Gravenpolder toe behoort. De fractie trok nipt meer kiezers dan het CDA.

Democratie

Die overmacht van christelijke partijen is voor D66-kiezer Mattanja (58) vaak een reden om de lokale verkiezingen over te slaan. Toch staat ze deze ochtend vroeg voor het dorpshuis met haar stembiljet in de hand. „Ik stem deze keer toch vanwege de oorlog in Oekraïne. Door de invasie van Rusland ben ik onze democratie meer gaan waarderen. Het is een groot goed dat we in een land leven waar we mogen stemmen, dus daar maak ik dit jaar echt bewust gebruik van.”

Het echtpaar Heijboer loopt het stembureau uit. Ook hun stem gaat niet automatisch naar een christelijke partij. „Wij kijken hoe partijen het doen in de raad”, vertellen ze.

Het boerenechtpaar is daarbij vooral gespitst op landbouwbeleid. Beiden zijn niet te spreken over de manier waarop grond wordt onteigend. De twee maken zich zorgen over de voedselvoorziening in Nederland. „Door allerlei regels mag goede landbouwgrond niet meer bewerkt worden en dreigt voedseltekort, ook zonder de oorlog in Oekraïne.”

Het echtpaar heeft de keuze niet laten afhangen van de Oekraïnecrisis. „We willen een plaatselijke overheid die goed voor haar burgers zorgt, meer geld krijgt en meer bevoegdheden. Daarom zijn we hier vandaag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer