Binnenlandabortuspil

Eerste Kamer beslist over wetsvoorstel abortuspil

De Eerste Kamer moet uiteindelijk gaan bepalen of behalve abortusartsen ook huisartsen de abortuspil mogen gaan voorschrijven, zodat onbedoeld zwangere vrouwen daarmee een zwangerschap in een vroeg stadium kunnen afbreken.

Redactie politiek
15 March 2022 16:28Gewijzigd op 15 March 2022 17:16
Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks in de Tweede Kamer tijdens het debat over het initiatiefvoorstel om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, vorige week. beeld ANP, REMKO DE WAAL
Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks in de Tweede Kamer tijdens het debat over het initiatiefvoorstel om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, vorige week. beeld ANP, REMKO DE WAAL

In de Tweede Kamer haalde het door GroenLinks, PvdA, D66 en VVD ingediende initiatiefwetsvoorstel dinsdag een ruime meerderheid: 106 Kamerleden stemden voor, 24 tegen.

De tegenstemmen waren afkomstig van ChristenUnie, SGP, FVD, DENK, BBB en een deel van de PVV-fractie, die verdeeld stemde.
Het CDA had een voorstel ingediend om de verruiming eerst alleen in een regionale proefopzet mogelijk te maken, maar daar bleken behalve de christendemocraten verder alleen de CU en de fractie Den Haan voor te voelen. Daarop steunde het CDA alsnog het wetsvoorstel.

Om voldoende steun te verwerven, zagen de initiatiefnemers zich genoodzaakt hun oorspronkelijke plan aan te passen. Zo regelt de wet dat op het verstrekken van de abortuspil door de huisarts dezelfde zorgvuldigheidseisen van toepassing zijn als op andere zwangerschapsafbrekingen in abortusklinieken. Huisartsen komen bovendien pas in aanmerking nadat ze zijn gecertificeerd. Nascholing is daarvoor verplicht.

Ondanks deze aanpassingen werd het wetsvoorstel vorige week in de Tweede Kamer toch nog met de nodige scepsis bejegend. Dat had mede te maken met onduidelijkheid over het draagvlak onder huisartsen voor de nieuwe wet. Ook toonde een deel van de Kamer zich bezorgd over de financiële gevolgen voor abortusklinieken, maar uiteindelijk bleek een ruime meerderheid dinsdag dus toch voor het wetsvoorstel te zijn.

In het afrondende debat riepen CDA en ChristenUnie zorgminister Kuipers vorige week op om samen met de beroepsverenigingen van huisartsen te bezien hoe een grotere betrokkenheid van huisartsen bij het uitschrijven van de pil ertoe zou kunnen leiden dat het aantal herhaalabortussen zal verminderen. „Het mogen verstrekken van de abortuspil is nieuw voor huisartsen, dus er moet sowieso een kader of een leidraad komen waarin staat hoe ze dat zorgvuldig moeten doen. Ik kan me voorstellen dat daarin ook wordt opgenomen dat een huisarts in zo’n gesprek de nazorg en de inzet op minder herhaalabortussen standaard aan de orde stelt”, zo lichtte CDA-Kamerlid Hilde Palland die oproep vorige week in het Reformatorisch Dagblad toe.

Voor die oproep bleek dinsdag bij de stemmingen ruime steun. Als het aan de twee christelijke partijen ligt, wordt in een volgende evaluatie van de abortuspraktijk ook gemonitord wat er in de praktijk van die inzet terecht komt.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer