Tbs geëist in moordzaak Biggekerke
Tegen de 36-jarige Arie van den D. uit Middelburg is maandag tbs met dwangverpleging geëist wegens moord op zijn schoonvader, de 67-jarige Henk Cijsouw.
Justitie eiste die straf bij de rechtbank in Middelburg tegen Van den D. ook wegens poging tot moord op zijn vrouw, met wie hij in scheiding ligt.
Van den D. bracht zijn schoonvader op 13 september 2021 met tientallen messteken om het leven op diens erf in Biggekerke, een dorp vlakbij Middelburg. Zowel verdachte als slachtoffers zijn afkomstig uit reformatorische kring.
Gedragskundigen achten Van den D. volledig ontoerekeningsvatbaar. De man lijdt volgens hen aan ernstige persoonlijkheidsstoornissen, waaronder borderline en een stoornis in het autismespectrum. In buien van „razernij” lijdt hij aan „kokerdenken.” Aanklaagster Linda van den Oever vreest dat Van den D. „tot in lengte van jaren een extreem gevaarlijke man” zal zijn.
Kooi
Aan het drama gingen problemen in de relatie tussen Van den D. en zijn vrouw vooraf. De twee hadden elkaar eind 2020 leren kennen en trouwden begin 2021. Van den D. had eerder diverse relaties verbroken. De familie van de vrouw had van meet af aan moeite met de relatie. Van den D. beweerde maandag dat zijn schoonfamilie hem dwarsboomde.
Enkele dagen voorafgaand aan de moord liet de vrouw weten de relatie met Van den D. te willen beëindigen. „Het voelt alsof ik een kooi zit. Ik wil daar uit”, verklaarde ze later in een politieverhoor. Van den D. zou hebben gezegd: „Dan stort ik in en heb ik helemaal niks meer.”
De ouders van de vrouw gingen enkele dagen voorafgaand aan de moord op bezoek bij Van den D. Hij was bij zijn vrouw ingetrokken, in haar Middelburgse woning. Na die ontmoeting over de afhandeling van de voorgenomen echtscheiding ontstond een conflict, waarna de ouders van de vrouw de politie inschakelden.
De dagen daarna trok Van den D. zich terug. Hij voelde zich naar eigen zeggen „eenzaam en gekwetst.”
Toen Van den D. de zondag voorafgaand aan de moord online een preek beluisterde, zag hij daarin naar eigen zeggen aanknopingspunten om verhaal te gaan halen bij zijn schoonfamilie. Hij zei onder meer getriggerd te zijn door een Psalm. „Ik zag alles door een godsdienstige bril.” Hij zei echtscheiding vreselijk te vinden. In een verhoor beweerde Van den D. min of meer „voor de eer van God” te gaan moorden.
In de nacht van zondag op maandag ging Van den D. lopend naar Biggekerke om naar eigen zeggen zijn „militaire missie” te volbrengen. De man had het plan opgevat om zeven verwanten van zijn vrouw om te brengen.
Badkamer
Van den D. verschool zich bij de woning van zijn schoonouders. Nadat hij zijn schoonmoeder weg zag fietsen, wachtte hij zijn schoonvader op. Die bracht hij om het leven.
Vervolgens probeerde Van den D. zijn in de badkamer gevluchte vrouw te bereiken. Hij trapte tegen de deur en probeerde die met zijn mes los te wrikken. Ook dreigde hij door de deur te schieten met een wapen (dat hij niet in bezit had). Vanuit de badkamer belde de vrouw ruim 20 minuten met de alarmcentrale. Van den D. liep naar buiten om te kijken of hij via een buitenraam de badkamer in zou kunnen.
Van den D. beweerde dat hij niet van plan was om zijn vrouw om te brengen. Hij zou haar in de badkamer alleen willen spreken en graag „overgave” van haar willen. De vrouw zelf zei later dat ze ervan uitging dat Van den D. haar zou doden.
Officier van justitie Van den Oever stelde dat Van den D. wel degelijk van plan was ook zijn vrouw te vermoorden. Van den D.’s raadsman, mr. Mark Dunsbergen, vindt dat een poging tot moord niet bewezen kan worden.
Canada
De rechters wezen erop dat Van den D. in Canada ook grote problemen in zijn toenmalige huwelijk had. Justitie verdenkt de man daar van geweld tegen zijn toenmalige vrouw.
De rechters memoreerden dat Van den D. kampte met een game- en pornoverslaving. De man erkende dat hij jarenlang prostituées bezocht. De rechters toonden zich kritisch over de manier waarop de verdachte omging met problemen. Hij zag af van ggz-hulp, zeiden de rechters.
De vrouw en twee dochters van Henk Cijsouw legden slachtofferverklaringen af. Weduwe Cijsouw vertelde dat haar leven is veranderd in „een enorme pijn die alleen maar heftiger wordt.” Ze wees erop dat haar kleinkinderen „bang en angstig” zijn. „Ze komen ’s nachts huilend uit bed.”
Ze vertelde dat Van den D. haar dochter „isoleerde.” De man kwam „zeer bedreigend over.” Van den D. sprak tegen dat hij zijn vrouw isoleerde van haar familie.
Een dochter van het moordslachtoffer sprak van „een gruwelijke en onmenselijke daad.” Ze noemde haar vader een man „met oog voor de kwetsbare medemens.”
Ze vertelde de rechters dat de familie van meet af aan „ernstige zorgen” had over de relatie van haar zus met Arie van den D. „Hij zocht conflicten en lokte ruzie uit. Zij was psychisch minder sterk. Hij pleegde lichamelijk en seksueel geweld tegen haar.”
Van den D.'s ex, die maandag niet aanwezig was, lijdt aan een zware depressie en ondergaat een psychiatrische behandeling.
De dochter van Cijsouw besloot haar slachtofferverklaring met: „Ik wens u allen in uw verdriet Gods kracht en Gods genade toe. God gaf Zijn Zoon vrijwillig over aan de dood, om zondaren met God te verzoenen. Dat wens ik ons allen toe.”
In zijn laatste woord zei Van den D.: „Ik heb spijt van wat ik gedaan heb.”
De familie Cijsouw betreurt het feit dat er alleen tbs en geen celstraf is geëist. „De eis miskent hun gevoel van rechtvaardigheid”, liet Lars Walder, zegsman van de familie, weten.
De uitspraak is maandag 4 april.