Binnenland

VNG: Gemeenten kunnen Gazprom als leverancier niet uitsluiten

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen Gazprom Energy NL voorlopig niet als gasleverancier uitsluiten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), na onderzoek van kenniscentrum Europa decentraal.

ANP
3 March 2022 13:40Gewijzigd op 3 March 2022 16:18

De overheden en waterschappen kunnen hun contract met Gazprom Energy NL wel - onder voorwaarden - stopzetten. Wel worden ze gehouden aan Europese aanbestedingsnormen, stelt de VNG. Doordat Gazprom Energy NL geregistreerd is in Nederland, valt het bedrijf niet onder de economische sancties tegen Rusland. Ook met het sluiten van nieuwe contracten worden de instanties mogelijk gehouden aan de verplichte aanbestedingsprocedure. Dat kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk toch een nieuw contract moet worden gesloten met Gazprom Energy NL.

De VNG zegt de roep vanuit de samenleving om het boycotten van Russisch gas te begrijpen. „Alleen gemeenten kunnen dat eenvoudigweg niet zelf”, aldus de vereniging. Daarom vraagt de vereniging het kabinet om Europese afspraken te maken over de aanbestedingseisen en aanpassingen door te voeren op de internationale gasmarkt. Dan pas zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld Gazprom uit te sluiten.

Ook is het vanwege de huidige inrichting van de internationale gasmarkt onmogelijk om Russisch gas uit te bannen, stelt de VNG. Dat maakt het voorlopig voor energieleveranciers sowieso niet mogelijk om van een bepaald land wel of geen gas af te nemen. Gas wordt vanuit verschillende bronnen over de wereld gemengd. Woensdag zeiden energiebedrijven Vattenfall, Eneco en Essent bijvoorbeeld ook Russisch gas te leveren. Om hoeveel gas dit gaat, is onduidelijk.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat het kabinet in Europees verband optrekt bij het treffen van sancties tegen Rusland. De energiesector is daar tot nu toe buiten gehouden, ook omdat sommige EU-lidstaten sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, aldus een woordvoerder van het ministerie. Wel staat het overheden en andere organisaties vrij om te bepalen of zij verder willen gaan dan het bestaande sanctiepakket. De Unie van Waterschappen gaat vrijdag in gesprek met het ministerie om meer informatie te krijgen over dit onderwerp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer