Goudjakhals duikt op in Friesland
In Friesland is deze maand voor het eerst een goudjakhals gezien. Het is de zevende keer dat in Nederland een goudjakhals is waargenomen. Sinds 2016 zijn goudjakhalzen gezien in Gelderland, Drenthe, Groningen en Utrecht. Omdat de beschermde dieren heel erg schuw zijn, is het goed mogelijk dat er al meer goudjakhalzen in Nederland zijn, zegt het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
Een goudjakhals, die ook wel rietwolf wordt genoemd, is een hondachtig dier dat qua grootte tussen een vos en een wolf in zit. Goudjakhalzen blijven bij wolven uit de buurt, want die zien de dieren als een concurrent en doden ze daarom. Goudjakhalzen eten zelf muizen, ratten en konijnen, maar ook wel bessen en fruit. Volgens het Wolvenmeldpunt zal een goudjakhals ook op ruiende ganzen jagen.
Het dier leeft in moerassige gebieden, landbouwgebieden en in bossen met open velden. Goudjakhalzen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze laten zich heel zelden zien. De goudjakhals breidt zich de laatste jaren snel over Europa uit. In Nederland is nog geen apart beleid voor de omgang met goudjakhalzen vastgesteld.