Jeugdgroep mogelijk bij brand Uden betrokken
Wellicht is er een verband tussen een criminele jeugdgroep die al langer in Uden actief is en de recente brandstichting in de islamitische basisschool Bedir in die plaats. Dat zei onderzoeker H. Moors woensdag bij de presentatie van een rapport over overlast veroorzakende jongerengroepen in Noordoost-Brabant.
Het onderzoek was overigens al geruime tijd voordat de school begin november volledig uitbrandde afgerond.
In verband met die brandstichting hield de politie zes pubers aan. De drie jongsten, van 14 en 15 jaar, worden daadwerkelijk verdacht van het in brand steken van de school. Ze zitten alle zes nog vast. De verdachten zijn leerling van het plaatselijke Udens College, een vmbo-opleiding, zo werd eerder deze week bekend.
De uit ruim twintig jongeren bestaande jeugdgroep staat onder leiding van vier man. Die ontlenen hun status aan hun criminele staat van dienst, aldus het rapport. Ze noemen zich de Harde Kern Uden.
Het rapport is opgesteld door onderzoekers van het IVA Beleidsonderzoek en Advies in Tilburg. Ze doen een groot aantal uiteenlopende aanbevelingen om de overlast door jongeren te verminderen. „Als die worden overgenomen, kunnen de gemeenten veel overlast voorkomen, maar niet alles is te vermijden.”
Burgers ervaren steeds vaker overlast van jongerengroepen. „Een goede aanpak is niet louter repressief. Het verbeteren van burgerparticipatie gaat hand in hand met het voorkomen en verminderen van overlastsituaties”, stelt het rapport, dat de titel meekreeg ”Vervelend jong. Aanzet tot een gerichte aanpak van overlastgevende jongerengroepen”.
Het onderzoek gaat over de gemeenten Boxtel, Cuijk, ’s-Hertogenbosch, Oss en Uden. Het voorkomen en verminderen van jeugdoverlast vergt meersporenbeleid, blijkt uit het rapport. „Gedragingen van jongerengroepen moeten we systematisch typeren.”
De onderzoekers stellen voor dat er groepsprofielen komen en dat de groepen consequent worden gevolgd. „Gemeenten moeten de regierol nemen bij het ontwikkelen van randvoorwaarden.”