EconomieKwestie

Gaan ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof samen?

Veel verlofregelingen gaan niet samen. Vaak wordt dat in de wet geregeld. Maar let op: sommige velofregelingen kunnen heel goed samenvallen en dat kan in je nadeel uitpakken. Tenzij je actie onderneemt.

Jan Schreuders
24 February 2022 14:38
Zwangerschapsverlof soupeert ouderschapsverlof op. beeld AFP, Anthony Wallace
Zwangerschapsverlof soupeert ouderschapsverlof op. beeld AFP, Anthony Wallace

Een bekend voorbeeld is ziek worden in je vakantie. De wet regelt dat ziektedagen niet als vakantiedagen kunnen worden aangemerkt. Dus zit je heerlijk twee weken in een chalet in Oostenrijk en moet je daarvan een week het bed houden vanwege griep, dan hou je die week in principe tegoed als vakantie. Je zult je wel moeten ziekmelden bij de werkgever.

Maar nu het volgende. Carola genoot ouderschapsverlof na de geboorte van haar eerste kindje. Carola had voorheen fulltime gewerkt en ze had na de komst van haar dochtertje het ouderschapsverlof aangevraagd en gekregen veertien maanden lang voor twee dagen per week. Twee dagen vrij per week wendde snel: een eerste kindje is een hele verandering en de twee dagen verlof waren ook hard nodig om samen met haar man arbeid en zorg te kunnen combineren.

18006757.JPG
Verderop dat jaar diende zich de komst van een tweede kindje aan. De zwangerschap verliep voorspoedig en tegen de 8 maanden ging Carola weer met zwangerschapsverlof. Terwijl dat verlof alweer een tijdje liep, zei haar man op een dag, zonder aanleiding en uit het niets: „Ik dacht eigenlijk dat je je nu je oude salaris weer zou krijgen.” Carola moest even nadenken: wat bedoelde hij? „Je fulltime salaris dat je had voor je ouderschapsverlof!” Daar hadden ze tot op dat moment nog geen seconde bij stil gestaan. Carola ging er eigenlijk gewoon vanuit dat haar ouderschapsverlof was opgeschort toen ze met zwangerschapsverlof ging.

Toch maar even naar haar werk gebeld met de vraag of haar ouderschapsverlof inderdaad gestopt was toen ze met zwangerschapsverlof ging. Tot haar verrassing ontkende haar collega van personeelszaken dat. „Je hebt bij ons destijds niet aangegeven dat je ouderschapsverlof stopgezet moest worden.” Of dat dan moest, vroeg Carola. Jazeker, luidde het antwoord. Carola kon het zich niet voorstellen. Dat had ze nooit geweten. Ze vertrouwde het ook niet helemaal. Klopt dat wel?

Carola ging navraag doen. En ja, wat de collega van personeelszaken zei, dat klopte. Als je ouderschapsverlof hebt en je gaat met zwangerschapsverlof, dan loopt het ouderschapsverlof in principe gewoon door, tenzij dat je jouw werkgever uitdrukkelijk verzoekt om het ouderschapsverlof stop te zetten. De werkgever moet dit verlof dan inderdaad stopzetten, uiterlijk vier weken na het verzoek. Doe je dit verzoek niet, dan loopt het ouderschapsverlof gewoon door. En soupeer je het op zonder dat je het nodig hebt.

Carola had nog een interessante vraag: Had mijn werkgever mij hiervoor niet moeten waarschuwen? Hoort dat niet bij goed werkgeverschap? Dat hij mij een seintje had gegeven, zo van: joh, let op, zet wel je ouderschapsverlof stop? Wel, in de wet is hiervoor geen aanknopingspunt te vinden. Maar, zo was de reactie op haar vraag, het kan zeker geen kwaad om dit balletje eens voorzichtig op te gooien bij de werkgever.

De auteur is manager juridische dienstverlening bij de RMU

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer