Binnenland

Kamer wil plan om afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen

Nederland moet af van de afhankelijkheid van Russisch aardgas, vindt de Tweede Kamer. In een motie die steun heeft van een ruime Kamermeerderheid wordt het kabinet opgeroepen een plan op te stellen „om de komende jaren de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied af te bouwen”.

ANP
23 February 2022 16:44Gewijzigd op 23 February 2022 17:34

Verder vraagt de Kamer om een onderzoek dat duidelijk moet maken hoe afhankelijk Nederland voor zijn energie is van „onvrije landen”. De regering moet daar jaarlijks over gaan rapporteren. Gasimport vanuit Rusland is een van de onderdelen van de rapportage die de Kamer graag wil zien.

Rusland is de belangrijkste gasleverancier van de Europese Unie. Daar voelt de Kamer veel ongemak bij, zeker nu de verhoudingen tussen Rusland en het Westen zeer gespannen zijn door het conflict in Oost-Oekraïne. Tijdens een debat over de klimaatplannen van het kabinet speelde het Russische gas een prominente rol.

Zowel de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie als de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, JA21, SGP en Partij voor de Dieren steunen de motie. Die begint met de vaststelling dat de gasprijzen „torenhoog zijn” en dat „Nederland en Europa te afhankelijk zijn van Rusland”. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) maakte duidelijk dat ook hij het belangrijk vindt om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit landen als Rusland.

In een andere motie, waar de coalitiepartijen en de SGP achter staan, wordt het überhaupt „onwenselijk” genoemd dat Nederland „afhankelijk is van fossiele brandstoffen uit onvrije landen”. Bij het uitwerken van de klimaatplannen moet de regering prioriteit geven aan „energieonafhankelijkheid van onvrije landen”. De huidige afhankelijkheid noemen de partijen „allesbehalve duurzaam”.

De Kamer toonde zich tijdens het debat bezorgd over kwetsbare huishoudens die hun energierekening zien oplopen. Het kabinet doet nu geen toezeggingen over compensatieregelingen, maar houdt die optie wel open. Dit voorjaar gaat het kabinet bekijken hoe het met de koopkracht van burgers gaat en of maatregelen nodig zijn.

Een pleidooi tegen biomassa van JA21 kreeg vooralsnog alleen steun van diverse andere oppositiepartijen, die dit om uiteenlopende reden een slechte keuze vinden voor energieopwekking. JA21, SP, Partij voor de Dieren, SGP en Groep Van Haga willen dat helemaal geen nieuwe biomassacentrales meer worden gebouwd in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer