Intense slachtofferverklaringen in hoger beroep Thijs H.
Op de tweede procesdag in het hoger beroep van Thijs H. confronteerden nabestaanden van de drie dodelijke slachtoffers de moordverdachte met intense slachtofferverklaringen. „De pijn zal nooit meer overgaan”, zei de tweelingzus van een van zijn Limburgse slachtoffers. Zij moest haar verklaring bij het hof in Den Bosch enige tijd onderbreken omdat advocaten van H. vonden dat ze met haar taalgebruik over de schreef ging.
H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.
De tweelingzus vertelde over de hechte band die ze had met haar zus Diny die op de Brunssummerheide werd doodgestoken en het voorgevoel dat haar overviel op „de gitzwarte dag 7 mei 2019”. „Het was rond het middaguur. Ik was mezelf niet, het voelde niet goed. Ik voelde een intense pijn die ik niet kon verklaren en moest overgeven. Ik liet alles waar ik mee bezig was vallen”, aldus de tweelingzus. ’s Avonds zag ze op televisie beelden van de Brunssummerheide en herkende ze met kloppend hart de hond van haar geliefde zus. „We blijven achter met een groot verdriet wat niet overgaat.”
Haar slachtofferverklaring, waarin ze vloekte en H. een seriemoordenaar noemde, werd meermaals onderbroken door de advocaten van H., die vonden dat ze geen schuttingwoorden kon gebruiken en geen recht had om H. rechtstreeks vragen te stellen of de rol van zijn moeder aan de orde te stellen. Het hof onderbrak daarop de zitting voor een kwartier. Het incident leidde tot kritiek van slachtofferadvocaat Phil Boonen. „Ingrijpen in het spreekrecht is nogal wat”, zei Boonen. „Het is het enige moment in het proces dat je als nabestaanden wat mag zeggen. Het spreekrecht is bovendien onbeperkt. Het is keihard binnengekomen bij nabestaanden. Ik ben daar professioneel boos over.”
De man van Diny had een foto meegenomen naar het hof. „Dit is de vrouw die jij om het leven hebt gebracht. Denk daar goed bij na”, richtte de weduwnaar zich tot H.
De man uit Brunssum werd door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwang. De nabestaanden hopen dat ook het hof H. een jarenlange celstraf oplegt. Het Openbaar Ministerie komt dinsdagmiddag met de strafeis.