Binnenlandmacht zorgverzekeraar

Zorgen om positie huisarts op platteland

Kleine dorpen op het platteland dreigen hun huisarts kwijt te raken. Hun positie staat onder druk door een gebrek aan opvolgers en de groeiende macht van zorgverzekeraars.

Redactie binnenland
15 February 2022 10:44
Huisarts in actie. De persoon op de foto komt niet voor in het artikel. beeld ANP, Roel Visser
Huisarts in actie. De persoon op de foto komt niet voor in het artikel. beeld ANP, Roel Visser

Een alliantie van partijen wil dat het kabinet ingrijpt, meldt het AD. Dinsdag presenteren onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen en ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB een manifest, om het probleem op de kaart te zetten. Concreet punt van zorg is de positie van apotheekhoudende huisartsen.

Daarvan zijn er ongeveer 320 in Nederland, met name in kleine dorpen. Zij verlenen niet alleen huisartsenzorg, maar voorzien hun patiënten ook van medicijnen. Steeds vaker wordt de distributie van medicijnen en medische hulpmiddelen uit het oogpunt van kostenbesparing echter verzorgd door zorgverzekeraars. Daardoor verliezen apotheekhoudende huisartsen een deel van hun omzet. Ze worden volgens de partijen achter het manifest bedreigd in hun voortbestaan.

Daardoor staat de bereikbaarheid van de zorg onder druk, zegt Rutger Frankhuisen, huisarts in het Twentse Weerselo, tegen het AD. „Terwijl er in dunbevolkte gebieden juist heel veel oudere mensen zijn. Die hebben behoefte aan zorg dichtbij, maar de afstand wordt juist groter.”

Maar personeelstekorten onder huisartsen spelen breder. Binnen zes jaar gaat tegen de dertig procent van de huisartsen met pensioen. In Zeeland is dit 45 procent. Daarom zetten Zeeuwse zorgorganisaties het project ”Opvolging en Vestiging” op. Dat plan moet het huisartsentekort in de provincie terugdringen.

Verwenweekend

Zo laten Zeeuwse ambassadeurs zich horen op beurzen, en krijgen huisartsen elders in het land krijgen een zogeheten verwenweekend aangeboden. Dat mogen de huisartsen helemaal zelf invullen. Alleen staat er een lunch het programma met een Zeeuwse huisarts, voor informatie over het werk in Zeeland.

Door de personeelstekorten is er hoge werkdruk onder huisartsen. Onderzoek van Nivel in 2019 laat zien dat 64 procent van de huisartsen noodzakelijke werkzaamheden niet afkrijgt.

Ondertussen staat de Nederlandse zorg er in zijn geheel ook financieel slecht voor. Adviesbureau Deloitte waarschuwt dat de situatie te slecht is om genoeg te investeren. Er is geen geld voor digitalisering en verduurzaming, terwijl die investeringen hard nodig zijn. Om de financiële situatie en het personeelstekort op te lossen moeten zorginstellingen, verzekeraars, de overheid en financiers de handen ineen slaan, adviseert Deloitte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer