Recept: Kippensoep
Dezer dagen lijkt het –met enige overdrijving gesproken– wel alsof half Nederland in de lappenmand zit. In de familie, in de kerk, in de buurt: overal zijn mensen ziek. Mijn eerste reflex als ik van ziekte in een nabij huishouden hoor: zal ik aanbieden boodschappen te halen? Want gezond eten is altijd belangrijk, maar zeker als er een virus rondgaat. Er zijn blijkbaar meer mensen die zo denken, want het doen van boodschappen blijkt vaak snel geregeld. Buren of familie springen in, en anders is laten bezorgen ook een mogelijkheid.
De volgende reflex: zal ik kippensoep maken? Dat is immers een van de weinige dingen waar je als je misselijk bent of je gammel voelt misschien nog wel trek in hebt. En waar je het sowieso lekker warm van krijgt. Het eet bovendien gemakkelijk weg. Bijkomend gunstig effect van het eten van soep: de hete damp die ervan opstijgt zou verzachtend werken op ontstoken slijmvliezen.
Maar zelf soep maken als je een zeer hoofd of een rillerig lichaam hebt? Uit ervaring weet ik dat thee zetten dan soms al te veel moeite is. Dus maakte ik de afgelopen tijd een paar keer soep om uit te delen. Want in crisissituaties, groot en klein, wil een mens graag iets doen. In de hoop dat het bijdraagt aan een voorspoedig herstel.
Ingrediënten (voor 5-6 liter)
ca. 1 kg soepkip (bijv. een poot en een borststuk), 2 uien, 4 tenen knoflook, 2 preien, 2 winterwortels, 3 stelen bleekselderij, 0,25 bloemkool, handje vermicelli, 2 laurierblaadjes, 10 zwartepeperkorrels, 2-3 stukjes foelie, verse gember (ca. 4-5 cm), 2 kruidnagels, snufje chilivlokken, 1 tl tijm, platte peterselie. Naar smaak: citroensap, zout en gemalen peper.
Bereiding
1. Een soepkip is een (grote) legkip die geen eieren meer legt. Daarvan moeten er heel wat in omloop zijn, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om een poot en/of borststuk op de kop te tikken. In de supermarkt is de kans op succes gering. Maar bij een poelier moet het zeker lukken.
2. Laat de stukken kip ontdooien en spoel ze af. Doe ze daarna in een grote pan met ruim water. Voeg de knoflook en een hele ui toe, schillen verwijderen hoeft niet. Verder: een schoongeboende wortel in stukken, het groen van een van de preien en een gehalveerde steel bleekselderij. En: laurierblaadjes, foelie, peperkorrels, kruidnagels, tijm, gember (in plakjes) en zout naar smaak. Breng het water aan de kook en laat de bouillon op laag vuur minstens vier uur trekken tot het vlees gaar is.
3. Haal de kip uit de pan en laat wat afkoelen. Verwijder botjes, vellen en dergelijke. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar of snijd het fijn. Bewaar eventueel een deel van het vlees voor een ander doel.
4. Zeef de bouillon. Gooi de groenten, kruiden en specerijen weg. Was de overige groenten en snijd ze in kleine stukjes. Zet de bouillon op het vuur en doe de groenten erbij. Voeg eventueel extra water toe. Breng de soep aan de kook en laat alles 5 tot 10 minuten koken. Voeg vermicelli en de fijngesneden peterselie toe. Laat de soep borrelen tot alles gaar is. Breng op smaak met citroensap en peper en zout. Wie niet van vet houdt kan dat er na het afkoelen afscheppen.