Recept: Captain’s dinner
Het zou zomaar kunnen dat een goedgevulde voorraadkast in deze tijd weer meer gewaardeerd wordt. Al waren supermarkten, bakkers, slagers en groentezaken ook tijdens de hardste lockdown gewoon open, menigeen zal toch de frequentie van winkelbezoek hebben beperkt. Of tot nul hebben teruggebracht door over te stappen op het laten bezorgen van boodschappen. Dat je niet van tevoren weet of en wanneer je eventueel in quarantaine moet is een extra reden om ervoor te zorgen dat er voldoende min of meer houdbare levensmiddelen in huis zijn.
Vervolgens moeten al die zakken, blikjes en potjes op een gegeven moment ook weer worden opgemaakt. Bijvoorbeeld door er een feestelijk gerecht van peulvruchten in combinatie met allerlei hartige zaken mee te maken. Zo’n maaltijd wordt vanwege de vele schaaltjes wel ”Hollandse rijsttafel” genoemd, al komt er geen rijst aan te pas. Een andere naam is ”captain’s dinner”. Dat verwijst naar de tijd dat mensen als ze een ander continent wilden bezoeken weken op zee waren. Wat kreeg je dan te eten als je op een dag werd uitgenodigd om bij de kapitein aan te schuiven? Gedroogde, geweekte en gekookte kapucijners. Spek. Uien. Appels. Piccalilly. Augurken. Zilveruitjes. Een stevig maal, dat ook prima geschikt is voor een gure dag in januari.