Werkgroep onderzoek alternatief acceptgiro
De papieren acceptgiro verdwijnt medio 2023. Een nieuwe werkgroep is druk bezig met een alternatief te ontwikkelen voor deze betaalwijze waar met name nog veel ouderen gebruik van maken. Vijf vragen aan Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland.
Dat de acceptgiro op een bepaald moment zal verdwijnen, is al langer bekend. Door internetbankieren is het gebruik van de acceptgiro in het algemeen flink afgenomen.
Uit onderzoek van Goede Doelen Nederland blijkt dat het gebruik van de acceptgiro door donateurs van goede doelen nagenoeg gelijk is gebleven, stelt de directeur Plug van Goede Doelen Nederland. „Gelukkig onderkennen betrokken partijen dat de acceptgiro voor deze, veelal oudere doelgroep, nog steeds een belangrijke rol vervult. Om die reden is de Werkgroep Acceptgiro ingesteld om gezamenlijk te werken aan een goed papieren alternatief dat voor 1 juni 2023 beschikbaar moet zijn.”
Wie werken er samen in de nieuw opgerichte Werkgroep Acceptgiro?
„De Werkgroep Acceptgiro heeft een brede samenstelling van betrokken partijen. Denk hierbij aan vertegenwoordigers van de Betaalvereniging Nederland, het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), Goede Doelen Nederland, een grootbank en een aantal goede doelen.”
Wat is het doel van de werkgroep?
„Het onderzoeken en nader uitwerken van één of meerdere nieuwe papieren betaalwijzen. Dit als alternatief voor het gebruik van de acceptgiro bij donaties. Daarnaast wordt verkend op welke onderdelen en op welke manier de partijen elkaar kunnen ondersteunen bij de overgang naar die alternatieven.
Uitgangspunt hierbij is dat er geen nieuw product door Currence, de eigenaar van de acceptgiro, of de banken wordt ontwikkeld. Daarom worden de mogelijkheden onderzocht voor het aanpassen van de huidige niet-digitale betaalvormen.
Goede Doelen Nederland vindt het belangrijk dat de nieuwe papieren variant zo dicht mogelijk bij de huidige acceptgiro komt te liggen.”
Waarom is het belangrijk dat er een papieren alternatief voor de acceptgiro blijft bestaan?
„Uit ons eigen onderzoek blijkt dat het gebruik van de acceptgiro door donateurs, voornamelijk ouderen, nagenoeg gelijk is gebleven. In 2020 werd ruim dertig procent van alle eenmalige giften nog altijd betaald via de acceptgiro.
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het voor donateurs van goede doelen die niet internetbankieren, zoals veel ouderen, een stuk lastiger wordt een gift over te maken aan maatschappelijke doelen die zij belangrijk vinden. Het betalingsverkeer moet voor iedereen toegankelijk zijn en zou geen drempels mogen opwerpen.”
Welke concrete stappen zijn er tot nu toe gezet door de werkgroep?
„Begin januari is de werkgroep voor het eerst bij elkaar geweest. De komende maanden worden de mogelijke alternatieven voor goede doelen uitgewerkt. Dit gebeurt mede op initiatief van en in nauwe samenwerking met de projectgroep ”Betaalmethoden via direct mail” waarbinnen meer dan twintig goede doelen en een aantal marktpartijen samenwerken. Doel is om de meest kansrijke ideeën voor alternatieven te testen bij de achterban van goede doelen om zo het meest optimale papieren alternatief voor de acceptgiro te vinden.”
Kunnen gebruikers van de acceptgiro nu al opgelucht ademhalen?
„Dat is nu nog te vroeg om te concluderen, maar is uiteraard absoluut wel de inzet. Het is van groot belang voor mensen die nog niet digitaal vaardig zijn dat zij maatschappelijke doelen kunnen blijven steunen. Dit is ook essentieel voor het werk en de slagkracht van goede doelen.”