„De beste besparing is minder verbruik”
Klimaatverbond Nederland heeft vrijdag uitgeroepen tot de warmetruiendag. Het belang ervan is volgens woordvoerder Nathalie van Loon groot. „Als individuen kunnen we met elkaar een enorme stap zetten.”
„Wat heeft het voor zin als ík een warme trui aantrek?” Die gedachte speelt bij veel mensen een rol als het gaat over energiebesparing, zegt Van Loon. „Met de warmetruiendag willen we ervoor zorgen dat mensen elkaar positief besmetten met klimaatactie. Mensen onderschatten structureel de betrokkenheid van de ander in de strijd tegen klimaatverandering. We doorbreken dat met een dag als deze.”
Het doel van de warmetruiendag is, naast het aanzetten tot energie besparen, informatie geven over de invloed van energiebesparing op het klimaat. „Het gaat ons niet om bewustwording. We kennen het klimaatprobleem inmiddels allemaal wel. De trui staat symbool voor wat we nu zelf kunnen doen als burger”, zegt Van Loon. „De groenste energie is ongebruikte energie.”
Want dát individuen bij elkaar veel energie kunnen besparen, dat staat voor de woordvoerder van Klimaatverbond Nederland vast. „De kachel een graad lager zetten vermindert de energie-uitstoot van een huishouden of kantoorpand met 6 procent, ook al is het maar voor een dag. Maar als iedereen het een stookseizoen lang doet, besparen we het jaarverbruik van 440.000 huishoudens. Dat is 1 megaton CO2. In het nationaal klimaatakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de CO2-uitstoot, staat dat we 3,4 megaton CO2 willen besparen in gebouwen. Dan is die ene megaton al een enorme stap in de goede richting.”
Het Klimaatverbond Nederland roept de warmetruiendag dit jaar voor de zestiende keer uit. Elk jaar vindt de dag plaats op of rond 16 februari, om daarmee de ‘verjaardag’ te vieren van het Protocol van Kyoto, het eerste wereldwijde klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen regelt. Dat werd ondertekend in 1997, in de Japanse stad Kyoto, en trad in 2005 in werking.
Het huidige klimaatdebat wordt niet goed gevoerd, vindt Van Loon. „We discussiëren constant over de wenselijkheid van windmolens, zonnepanelen en kernenergie, zodat we even veel energie kunnen blijven verbruiken. Maar de klimaatactie die nú al kan, is minder verbruik. Waarom moet het alsmaar steeds meer zijn en kan het niet een tandje minder?”