Taalgids voor communicatie over seksueel geweld tegen kinderen
Professionals die werken in of schrijven over de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen zouden daarbij de juiste terminologie moeten gebruiken, vinden de kinderrechtenorganisaties Defence for Children-ECPAT en Terre des Hommes. Volgens de organisaties is het gebruik van termen als kinderprostituee, loverboy, kindersekstoerist en pedofiel „verre van onschuldig”. Ze lanceren daarom een taalgids met richtlijnen.
De termen „doen geen recht aan de ernst van de misdrijven, kwetsen slachtoffers onnodig of zijn feitelijk onjuist”, aldus de organisaties.
Met de taalgids willen de kinderrechtenorganisaties niet alleen het zogeheten ‘victim blaming’ en stigma voorkomen, ook moet de aangepaste terminologie recht doen aan de ernst van de seksuele misdrijven en de noodzaak tot uitbanning ervan. „Seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen zijn nooit de schuld van het kind zelf. Toch leggen sommige begrippen en woorden de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, zoals bijvoorbeeld: ‘Ze prostitueerde zichzelf’ of ‘De jongen bood zich online aan’. En bij een ‘loverboy’ is geen sprake van liefde, wel van een ernstig misdrijf.”
In de gids worden meer dan negentig termen beschreven. Per term volgt een gebruiksadvies: bruikbaar zonder zorgen, alleen met specifieke aandacht gebruiken of ieder gebruik vermijden. De nieuwe of herziene definities zijn gebaseerd op (internationale) wet- en regelgeving en terminologische overwegingen.