Binnenland

Nederlandse jongere mag ‘in principe’ geen Vlaamse booster

Het is niet de bedoeling dat Nederlandse jongeren op zoek naar een boosterprik die gaan halen in Vlaamse vaccinatiecentra. Maar niet elk centrum is even streng, zegt de Vlaamse overheid.

ANP
9 February 2022 15:56Gewijzigd op 9 February 2022 16:46

Vlaanderen biedt ingeënte jongeren van 12 tot 18 jaar sinds woensdag een extra prik aan om hun afweer tegen het coronavirus op te peppen. Nederland doet dat voorlopig niet, omdat Europese en nationale toezichthouders en adviseurs nog niet overtuigd zijn van de gezondheidswinst. Doordat wintersportlanden als Oostenrijk en Italië ook tieners een booster vragen voor toegang tot bijvoorbeeld café of skipiste, vrezen Nederlandse jongeren voor hun vakantieplannen.

Zij zijn „in principe” niet welkom in Vlaamse vaccinatiecentra, zegt een woordvoerder van de Vlaamse overheidsdienst voor de zorg. De centra hebben de taak jongeren uit hun eigen regio te prikken en controleren de persoonsgegevens van gegadigden. Ze zijn ook niet berekend op „busladingen uit Nederland” en zouden dan vaccins en mankracht tekort kunnen komen.

Of er Nederlanders tussendoor glippen is nog niet duidelijk, allereerst omdat de boostercampagne pas net van start is. Sommige leeftijdsgenoten uit Brussel en Wallonië, waar de overheid voorlopig dezelfde lijn als Nederland volgt, wijken inmiddels al wel uit naar Vlaanderen, zegt een woordvoerder van de werkgroep die de vaccinatiecampagne in België aanstuurt. „Er is het besmuikte signaal uitgegaan dat we niet moeilijk doen over woonplaats.” Er wordt nog bekeken of voor deze Brusselse en Waalse jongeren ook officieel een uitzondering kan worden gemaakt, zegt haar Vlaamse collega.

Het is onduidelijk of een buitenlandse boosterprik ook in de Nederlandse CoronaCheck-app zal verschijnen. Daar wordt volgens het kabinet aan gewerkt. De EU-landen hebben afgesproken dat het land waar een gevaccineerde zijn laatste prik heeft ontvangen zorgt voor een digitaal vaccinatiebewijs. De Europese Commissie vindt het onpraktisch dat een gevaccineerde daardoor soms twee apps erop na moet houden. Zij vraagt de lidstaten om te regelen dat een buitenlandse prik gewoon in de app van het eigen land zichtbaar is.

Eerder kreeg onder meer Nederlands personeel van Belgische zorginstellingen al in België een booster. België begon een stuk eerder met de extra prik dan Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer