Friese musea sluiten aan op Canon, met onder anderen Mata Hari
Het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum en het Keramiekmuseum Princessehof sluiten aan op het landelijke netwerk van de Canon van Nederland, de bekende lijst van vijftig thema’s uit de vaderlandse geschiedenis. Het bijbehorende netwerk bestaat uit met name musea die voorwerpen in huis hebben die te maken hebben met de vijftig zogenoemde canonvensters. Zo vindt nu ook danseres/spionne Mata Hari haar weg naar de Canon.
In de vensters wordt telkens een onderwerp uit de Nederlandse geschiedenis belicht waarvan iedereen volgens de samenstellers van de Canon zou moeten weten. De Canon van Nederland met die vensters is online te vinden en ook in beeld gebracht in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Maar de geschiedenis is overal en daarom is er een heel netwerk met plekken waar voorbeelden te vinden zijn, zoals ook in Friesland.
Het Fries Museum sluit nu bijvoorbeeld aan met het schrijfplankje van Tolsum, de oudste geschreven tekst van Nederland, dat past bij venster De Romeinse Limes. Het verhaal van de van oorsprong Friese Mata Hari wordt onderdeel van het venster De Eerste Wereldoorlog.
Het Fries Verzetsmuseum doet mee met onder meer afluisterapparatuur uit het Burmaniahuis, het voormalige hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Leeuwarden, in het venster De Tweede Wereldoorlog. Een amateurfilm van de deportatie van de Leeuwarder familie De Jongh zal van hieruit worden toegevoegd aan het venster Anne Frank.
Keramiekmuseum Princessehof brengt het verhaal van Titia Bergsma, de eerste westerse vrouw in Japan, onder in het venster VOC en WIC.
In totaal komen er acht zogenoemde sleutelstukken vanuit Friesland bij.