Weisglas: Democratie aangetast
Tweede Kamervoorzitter Weisglas vindt dat de Nederlandse democratie wordt aangetast, nu ook voormalig VVD-Kamerlid Wilders niet meer in het openbaar durft te verschijnen. Hij zei dat woensdag in reactie op Wilders, die in NRC Handelsblad gezegd had dat het beter voor hem zou zijn als hij het land zou verlaten.
Weisglas zei woensdagmorgen op Radio 1 dat het ,een waanzinnige situatie is dat Kamerleden normale dingen zoals over de markt lopen en bij iemand op bezoek gaan, moeilijk of zelfs onmogelijk kunnen doen. Dan is in wezen de democratie aangetast."
Omdat Wilders onder de publieke tribune zit in de Tweede Kamer, voelt hij zich niet veilig. Weisglas gaf aan dat hij direct een andere stoel kan krijgen als hij daar om vraagt, maar Wilders zou dat nog niet hebben gedaan.
In NRC Handelsblad van dinsdag zei Wilders dat hij in ieder geval deze week uit de Tweede Kamer wegblijft. De onafhankelijke politicus zou van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB) het advies hebben gekregen dat het voor zijn veiligheid op korte termijn beter zou zijn als hij het land zou verlaten.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) weerspreekt dit. „De heer Wilders heeft niet van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging het advies gekregen om naar het buitenland te gaan. Dat heb ik zonet nog eens loepzuiver laten uitzoeken."
Volgens Wilders kreeg hij ook het advies om juist niet weg te gaan. Op de lange termijn zou dat slechter zijn. „Mijn terugkeer zou leiden tot zoveel nieuwe publicitaire commotie dat de bedreigingen dan volgens hun analyse in verhevigde mate zouden terugkomen." Volgens Wilders had de NCBB bovendien van minister Donner van Justitie de instructie gekregen om hem niet te laten vertrekken. Als Wilders zelf toch weg zou willen, moest hij een verklaring tekenen dat dit vrijwillig was, stelde het Kamerlid.
Donner zegt dat hij de NCBB een aanwijzing heeft gegeven om niet mee te werken aan het vertrek van Wilders, omdat „een vertrek naar het buitenland geen onderdeel is van de beveiliging." Van tegenwerking is echter geen sprake, aldus de bewindsman. Mocht Wilders weg willen, dan is dat vrijwillig, en dan wil Donner dat ook laten vastleggen. „Ik wil niet dat de indruk wordt gewekt dat het nodig is uit het oogpunt van veiligheid." Volgens de minister hoeft Wilders niet uit de Tweede Kamer weg te blijven maar is hij vrij om dat toch te doen.
Donner noemde het verder „hinderlijk" dat Wilders een en ander in de krant heeft gezegd. „Dat is niet dienstig aan de beveiliging." Ook zei hij „dat we moeten oppassen dat we bewaking en beveiliging gaan zien als een statussymbool. Dat is het niet. Het is een noodmaatregel."