Genoeg keuze in Amsterdam: 26 kandidatenlijsten vastgesteld
Amsterdammers die volgende maand gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben genoeg keuze. In de hoofdstad zijn vrijdag 26 kandidatenlijsten vastgesteld door het centraal stembureau.
Behalve twaalf partijen die nu al in de gemeenteraad zitten, staan er veertien nieuwe partijen tussen de kandidatenlijsten, waaronder JA21, SGP, 50PLUS en VOLT. Andere nieuwe deelnemers zijn onder meer Hart voor Vrijheid, dat strijdt voor een „vrije en menselijke samenleving”, en jongerenpartij LEF, voor de nieuwe generatie. Ook Belang van Nederland, van Tweede Kamerlid en oud-lid van Forum voor Democratie Wybren van Haga, is vastgesteld in Amsterdam.
De Groenen, de Basisinkomen Partij en de Piratenpartij hebben besloten dit keer de krachten te bundelen en met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deel te nemen: de Groene Basis Piraten. Verder werd ook de lijst van de Democratisch Socialisten Amsterdam (DSA), van ex-SP-raadslid David Schreuders, goedgekeurd.
Ook kunnen Amsterdammers in maart stemmen op De Feestpartij (DFP), de politieke partij van Johan Vlemmix. Vlemmix zelf stond als derde op de lijst, maar moest geschrapt worden omdat er onder meer geen geldige verklaring van een identiteitsbewijs was ingeleverd. De voormalig ‘lachgaskoning’ van Amsterdam, Deniz Üresin, is lijsttrekker van de partij.
Verder werd de aanmelding van de Partij van de Dialoog niet goedgekeurd, omdat de lijst niet voldeed aan de vereisten van de Kieswet. Zo ontbrak de waarborgsom en waren er niet genoeg geldige ondersteuningsverklaringen.
Overigens is er geen sprake van een recordaantal partijen: vier jaar geleden deden in totaal 28 partijen mee in Amsterdam.
Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart, waarbij ook op de twee voorgaande dagen al kan worden gestemd, doen 334 van de 345 gemeenten mee. In elf gemeenten wordt dus nu niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest, en in drie gemeenten volgt de stembusgang vanwege een fusie op een later moment.
De centrale stembureaus in de deelnemende gemeenten kijken vrijdag of de kandidatenlijsten geldig zijn, of de voorgestelde kandidaten op die lijst kunnen blijven staan en welk nummer elke lijst krijgt. Wie het er niet mee eens is, kan bezwaar maken bij de Raad van State. Die doet uiterlijk 14 februari uitspraak, waarna de kandidatenlijsten onherroepelijk zijn vastgesteld.