‘Meedogenloze’ Iliass K. in beroep tegen levenslange celstraf
De afgelopen maand wegens betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden tot levenslang veroordeelde Iliass K. gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn raadsman woensdag desgevraagd laten weten.
De rechtbank achtte de 34-jarige K. twee weken geleden schuldig aan het aansturen van de moord op Alex Gillis in Zaandam (februari 2014), de ‘vergismoord’ op de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam (juli 2014) en de liquidatie van Massod Amin Hosseini in Amsterdam-Osdorp (september 2014). Ook was hij nauw betrokken bij de voorbereiding van een nooit uitgevoerde aanslag op een neef van Gillis. Het OM had levenslang geëist.
Volgens de rechtbank was K. „een spil” in een bende die is voortgekomen uit de organisatie van de in 2014 zelf geliquideerde crimineel Gwenette Martha en die tekende voor „ontluisterend en excessief geweld”. Zijn inbreng was behalve sturend en coördinerend „essentieel en onmisbaar”, zijn manier van optreden „meedogenloos, huiveringwekkend, nietsontziend en gewetenloos”, aldus de rechtbank.
K. werd in april 2018 opgepakt. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht, tot vorig jaar mei de strafeis tegen hem werd uitgesproken en hij besloot alsnog een boekje open te doen. K. bekende deel te hebben uitgemaakt van een bende en te hebben geweten van moordplannen, maar zei geen actieve rol te hebben gehad bij liquidaties. De rechtbank noemde zijn verklaringen „onvolledig en vooral afgelegd uit eigenbelang”. Maar volgens de raadsman van K. is de rechtbank volop „aan het shoppen geweest” in de verklaringen.
In de strafzaak kregen zeven mannen die met K. terechtstonden celstraffen opgelegd van vijftien maanden tot 24 jaar en acht maanden. Eén verdachte ging vrijuit. Van de veroordeelde medeverdachten gaat in elk geval de in januari 2020 in Dubai opgepakte Khalid J. (37) in beroep, aldus zijn raadsman. Hoewel hij niet direct aan een van de moorden kon worden gelinkt, noemde de rechtbank hem een van de mannen die in de bende de touwtjes in handen had. J. kreeg acht jaar cel, zeven maanden meer dan geëist.