Roep om wetgeving tegen wangedrag op de werkvloer
Arbeidsjuristen, vrouwenrechtenorganisaties en vakbeweging pleiten voor betere wettelijke regelgeving om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Werkgevers zijn op dit moment niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen en een klachtenregeling te formuleren. Daardoor kunnen zaken onnodig escaleren, schreef de Volkskrant donderdag.
Met een petitie die donderdag werd gepresenteerd, willen de initiatiefnemers het kabinet onder druk zetten. Het moet haast maken met het ratificeren van het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. In 2019 stemde Nederland in met het verdrag. Het moet geweld en intimidatie op de werkvloer tegengaan. Maar de instemming heeft nog niet geleid tot wijzigingen van de Arbowetgeving. Hetzelfde geldt voor een initiatiefwet voor het verplichten van een externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon.
De petitie volgt een week na de uitzending van het programma Boos over de misstanden bij talentenjacht The Voice of Holland. Volgens een van de initiatiefnemers van de petitie, arbeidsrechtadvocaat Mirjam Decoz, illustreerde de reactie van John de Mol op de uitzending wat zij in haar praktijk maar al te vaak meemaakt.
Sinds de tv-uitzending vorige week donderdag over seksuele intimidatie zijn er bij Mores, meldpunt van grensoverschrijdend gedrag voor de culturele en creatieve sector, zestig meldingen gekomen. De helft ervan „kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek”, aldus staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).
Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht, vertelde Uslu woensdag. Zij voerde eerder op de dag een gesprek over omgangsnormen binnen de sector met John de Mol, de baas van omroep Talpa, de voorzitter van de NPO en de directeur van tv-zender RTL.
Maanden onderzoek
Advocatenkantoor Van Doorne zegt dat het externe onderzoek naar wangedrag achter de schermen van The Voice of Holland maanden gaat duren. Van Doorne roept nogmaals slachtoffers en getuigen op zich bij hen te melden, en raadt hen in het geval van een zedendelict „direct aangifte te doen bij de politie.”
Een van degenen die van wangedrag worden beschuldigd, rapper Ali B, liet woensdag weten gedurende het onderzoek al zijn werkzaamheden neer te leggen.