Binnenland

Rijkswaterstaat plaatst 74 dode bomen in de IJssel

Rijkswaterstaat plaatst dit jaar 74 dode bomen in de IJssel. Dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit in een rivier, maar er liggen nauwelijks nog takken en bomen in het water. Dat is namelijk niet veilig voor de scheepvaart en kan problemen geven bij hoogwater. Rijkswaterstaat heeft nu samen met waterschappen en gemeenten elf plekken in de IJssel uitgezocht waar wel plaats is voor rivierhout.

ANP
26 January 2022 16:36

Veel inheemse waterplanten en -dieren hebben rivierhout nodig om te kunnen overleven. Nu er bijna geen bomen meer in het water liggen, zijn al veel soorten verdwenen. Dat is slecht voor de balans in het rivierwater. Daarom is Rijkswaterstaat in 2013 gestart met proeven met dood hout in verschillende rivieren en meren in Nederland. Dat leverde zulke goede resultaten op dat het aanbrengen van rivierhout is opgenomen in de Kaderrichtlijn Water. De IJssel is het eerste grote project.

De 74 dode bomen worden tussen kribvakken en in geulen en plassen geplaatst. Om te voorkomen dat ze wegdrijven worden de bomen verankerd op de rivierbodem met een ketting. De vaarweg blijft zo vrij voor de scheepvaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer