„Zorgtekort verdrievoudigd over tien jaar”
Den Haag. In 2031 zijn er ruim 140.000 zorgmedewerkers te weinig, blijkt uit een in opdracht van de overheid uitgevoerd onderzoek. Dit jaar zijn dat er ongeveer 49.000.
NRC meldt dat het gebrek aan verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers in 2031 bijna drie keer zo groot zal zijn als nu. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau ABF Research, in opdracht van de overheid, die donderdag openbaar kwam. Waar het tekort dit jaar ruim 49.000 medewerkers bedraagt, zullen dat er over negen jaar meer dan 140.000 zijn. In sectoren waar in verhouding meer ouderen aankloppen voor zorg, zullen de tekorten volgens de onderzoekers het hardst oplopen.
Dat er vacatures bij komen in de zorg, komt volgens minister Conny Helder (Langdurige Zorg, VVD) door „een stijging van het zorggebruik door vergrijzing.” Helder schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet vanwege de personeelstekorten hoge prioriteit geeft aan het aantrekkelijker maken van de zorg.
Reddingsplan
De overheid moet dringend „een reddingsplan” opstellen voor zorg en welzijn, anders stevent Nederland de komende jaren af op „een zorginfarct van ongekende proporties”, reageert vakbond FNV op het onderzoek. De overheid moet niet weer komen „met extra commissies en werkgroepen waar de nadruk op ”kostenefficiency” ligt”, eist FNV, „maar met een maatschappelijk plan, waarin de kwaliteit van de zorg centraal staat.”
Het huidige zorgtekort is nu al zichtbaar op de operatiekamers: het kost meer tijd om operaties in te halen die door de coronacrisis zijn uitgesteld, omdat er niet genoeg mensen zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Dat meldt NU.nl.
Het personeelstekort in de operatiezorg zit voornamelijk bij de anesthesiemedewerkers, de operatieassistenten en de verpleegkundigen die na een operatie voor de patiënt zorgen. Er stromen te weinig nieuwe mensen in op die opleidingen. Ook is er nu een extra hoog ziekteverzuim.
„Als je 80 procent van de mensen hebt, kun je niet 120 procent van de operaties doen die je normaal gesproken doet,” zegt Nicole Dreessen, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten.
Na maanden van onderhandelen is donderdagavond een akkoord bereikt over een cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. Dat meldden zorgbonden FNV en CNV. Vlak voor Kerst klapte het overleg met werkgeverskoepel NVZ nog na een zevende onderhandelingsronde.
Afgesproken is dat per 1 januari van dit jaar de lonen ten minste 2 procent stijgen, met een bodem van 90 euro, meldt het CNV. Alle medewerkers krijgen een eenmalige uitkering van 250 euro bruto. Ook wordt onregelmatig werken beter beloond.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het aanpakken van werkdruk, onder meer over het ”recht op onbereikbaarheid” voor medewerkers die niet staan ingeroosterd.