Onderzoek: 20 procent katholieken overweegt uitschrijving kerk
Ongeveer een op de vijf katholieken overweegt om het lidmaatschap van de kerk in te trekken vanwege het seksueel misbruik dat ruim tien jaar geleden aan het licht kwam. Dat melden het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad op basis van een representatief onderzoek van DirectResearch onder meer dan 1200 katholieken.
De katholieke kerk wordt al jaren geconfronteerd met misbruikschandalen in verschillende landen. Eind 2011 publiceerde de commissie-Deetman een rapport waaruit bleek dat in Nederland duizenden minderjarigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen.
Na het onderzoek van de commissie is bij een derde van de gelovigen het algehele vertrouwen in de katholieke kerk verminderd, melden Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad. „Voor één op de tien katholieken geldt dat het vertrouwen in de kerk juist is gegroeid sinds het werk van de commissie-Deetman.”
Meer dan de helft van de ondervraagde katholieken vindt het werk van de commissie onafhankelijk, goed en betrouwbaar. „Een kwart van de katholieke Nederlanders vindt dat de kerk op een goede manier is omgegaan met het openbaar worden van seksueel misbruik.”
In 2018 zei paus Franciscus, nadat hij zich geconfronteerd zag met talloze gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters in verscheidene landen, dat het seksueel misbruik binnen de kerk moest worden uitgeroeid. 41 procent van de ondervraagde katholieken vindt dat de paus het misbruik wereldwijd „adequaat” aanpakt. Onder katholieken die vaak naar de kerk gaan, ligt dat aandeel hoger: bijna 60 procent.