Universiteiten opgelucht dat onderwijs weer fysiek mag
De universiteiten zijn verheugd dat er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, in reactie op het besluit van het kabinet om enkele coronamaatregelen te versoepelen.
„Goed nieuws dat het onderwijs weer fysiek gegeven kan worden en studenten en docenten elkaar weer regelmatig kunnen treffen op de campus”, aldus Duisenberg. „Gezien de stijgende besmettingscijfers gaan we hier zo veilig mogelijk mee om en hebben we alle aandacht voor zorgen die leven onder medewerkers en studenten. Uiteraard houden we daarom stevig vast aan de bekende veiligheidsmaatregelen, zoals goede ventilatie. Ook wordt het gebruik van mondkapjes uitgebreid naar alle situaties waarin geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.”
Voor universiteiten geldt opnieuw een maximale groepsgrootte van 75 personen, zoals dat ook het geval was tussen 13 november en 17 december 2021.
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert opgelucht. „Fysiek onderwijs geeft studenten weer de ademruimte waar zo naar gesnakt wordt, zelfs met mondkapje op”, zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos. „Het onderwijs is nodig voor studenten om zich te kunnen ontwikkelen in de breedste zin van het woord. Die ontwikkeling mogen en kunnen we niet nog langer stilleggen.”
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is eveneens blij met het besluit. „Het vele thuiszitten zorgt voor concentratieproblemen, eenzaamheid en psychische klachten bij studenten. Nu is het zaak om dit vast te houden en het onderwijs niet opnieuw te sluiten”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.
Over het verplicht dragen van mondkapjes tijdens de lessen zegt Boahene: „Als mondkapjes tijdens de les voor meer veiligheid zorgen, is het een begrijpelijke maatregel. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of dit studenten tijdens het onderwijs niet te veel belemmert.”