Binnenland

Advocaten steeds vaker bedreigd

Advocaten zijn steeds vaker het slachtoffer van geweld en bedreigingen. Vooral strafpleiters, familierechtspecialisten en curators hebben hier last van. De bedreigingen zijn meestal afkomstig van de wederpartij en komen het vaakst voor in Utrecht en Den Haag.

ANP
4 December 2004 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Dat blijkt uit een onderzoek van Interview–NSS in opdracht van het Financieele Dagblad en televisieprogramma NOVA onder 3000 van de 13.000 advocaten in ons land. 47 procent heeft gereageerd op de vragen van het onderzoeksbureau. Het onderzoek is zaterdag gepubliceerd.

De afgelopen zes jaar is 3,6 procent van de advocaten persoonlijk met fysiek geweld geconfronteerd. Afgelopen jaar was dat 1 procent. 35 Procent is de laatste zes jaar verbaal of schriftelijk bedreigd. Het afgelopen jaar overkwam dat één op de vijf advocaten.

Strafrechtpleiters zijn het afgelopen jaar het meest bedreigd. Van deze groep maakt 40 procent melding van bedreigingen. Zij worden op de voet gevolgd door advocaten gespecialiseerd in personen– en familierecht, zoals echtscheidingen, kinderomgangsregelingen en erfeniskwesties, met 37 procent. Ook één op de drie (36 procent) curatoren heeft te maken gehad met dit soort incidenten.

Relatief het meest bedreigd zijn het afgelopen jaar advocaten in Utrecht (23 procent) en Den Haag (22 procent). Collega’s uit Amsterdam blijven met 14 procent onder het landelijk gemiddelde van 19 procent.

Een dikke 40 procent van de bedreigingen komt van de wederpartij. De advocaat van de tegenpartij is in 3 procent van de gevallen de boosdoener. Als advocaten elkaar bedreigen, doen ze dat vooral schriftelijk. Ook eigen cliënten laten van zich spreken: één op de drie bedreigingen is van hen afkomstig. Een klein deel komt van getuigen die de bedreigde advocaat zelf heeft opgeroepen. Slechts 1 procent van het geweld is anoniem.

De belangrijkste redenen voor bedreiging zijn frustratie, beïnvloeding van de rechtsgang en onvrede over de declaratie. Zeven advocaten zijn geconfronteerd met kogelbrieven en vuurwapenincidenten. Het geweld varieert verder van bomdreigingen en het bedreigen van familie tot het gooien met stoelen en poging tot aanrijding.

Tweederde van de advocaten meent dat het aantal bedreigingen de afgelopen zes jaar is toegenomen. 64 procent wil dat er maatregelen worden genomen tegen dit fysiek en verbaal geweld, maar slecht 3 procent maakt melding van dit soort incidenten bij de Orde van Advocaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer