Ambtenaren vonden cadeautjes gewoon
„Ik heb het in die veertig jaar dat ik bij Rijkswaterstaat werk tientallen keren meegemaakt. Een vakantie naar de Caraïben of geld in een envelop. Om de relatie goed te houden.”
Projectleider J. van der W. nam vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam geen blad voor de mond. Hij legde uit dat die giften voor hem niet betekenden dat hij ook een wederdienst aan de gulle aannemer moest leveren. Officier van justitie A. Zwaneveld dacht daar anders over en eiste wegens ambtelijke corruptie een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 62-jarige projectleider van Rijkswaterstaat in Noord-Holland.
Justitie toonde tijdens de rechtszaken van de afgelopen week aan dat ambtenaren meer of minder in de watten werden gelegd. De verdedigers waren er echter nauwelijks van onder de indruk. Zij vroegen steeds vrijspraak voor hun cliënten, omdat zij de overtuigende bewijzen zeiden te missen dat die steekpenningen ook echt tot wederdiensten hebben geleid.
De zaak tegen Van der W. is aangezwengeld door de door klokkenluider Ad Bos naar buiten gebrachte schaduwboekhouding. Bos typeerde de projectleider ooit als een „topvoorbeeld van bedelen.” Van der W. leurde met bonnetjes om die door aannemers te laten betalen. Uit het verhoor van de Noord-Hollander bleek ook dat hij het niet vreemd vond dat zijn bruiloft was betaald door wegenbouwer KWS. Hij vertelde er bij dat hij indertijd bij zijn eerste huwelijk, in 1964, door aannemers was voorzien van een koelkast, een wasmachine en een stofzuiger.
De receptie voor zijn 40-jarig jubileum werd betaald door de combinatie van vier aannemers die de Zuidtangent heeft gebouwd, de vrije busbaan van Amsterdam-Zuid via Schiphol naar Haarlem. Volgens de vertegenwoordiger van die combinatie, de eveneens gedaagde directeur C. N. van aannemerij Markus (dochter van Boskalis), was dit geen gift. „De combinatie heeft betaald. Nog geen 2000 gulden per bedrijf. Voor ons was het meer een gelegenheid om veel mensen uit de branche tegen te komen. Netwerken. Het was niet bedoeld om te smeren.”
Het openbaar ministerie eiste tegen deze N. 2500 euro boete plus een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.