Halsema stuurt VN-rapporteur Melzer brief over politiegeweld
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft VN-rapporteur Nils Melzer een brief gestuurd na zijn kritiek op het optreden van de Nederlandse politie tijdens coronaprotesten. Dat meldt Halsema in een brief aan de gemeenteraad over de verboden coronademonstratie op het Museumplein van 2 januari.
Halsema heeft de rapporteur in haar brief gewezen op het „beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties” en „het belang om bij een incident op basis van gedegen en gewogen informatie te oordelen”. Ook heeft ze Melzer „verzekerd van onze vanzelfsprekende bereidheid tot ondersteuning mocht hij tot een onderzoek besluiten”.
De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling plaatste een dag na het Amsterdamse protest tweets waarin hij politiegeweld in Nederland hekelde. Daarbij plaatste hij een filmpje van maart vorig jaar waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld in Den Haag een man slaat die op de grond ligt. Ook deelde hij een video van een politiehond die een man grijpt in de buurt van het Museumplein op 2 januari. Hij riep getuigen van politiegeweld op om bewijs aan te leveren in aanloop naar een bezoek dat hij dit jaar wil brengen aan Nederland en andere Europese landen.
De Nederlandse politiebonden dienden vorige week een officiële klacht in tegen Melzer. Ze vinden dat de rapporteur voorbarige conclusies trok. Ook is hij volgens de bonden bevooroordeeld en daardoor niet meer geloofwaardig.
De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie tegen de coronamaatregelen op 2 januari, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook was de verwachting dat er zo’n 25.000 deelnemers naar het Museumplein zouden komen, waardoor de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd zou kunnen worden. „Aangezien de driehoek niet tot afspraken met de organisator kon komen werd de vrees voor de volksgezondheid en wanordelijkheden groter en had ik geen andere mogelijkheid meer dan de demonstratie te verbieden”, aldus Halsema in de raadsbrief.
Bij het protest werden ondanks het verbod op het drukste moment zo’n 10.000 mensen geteld. Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, trad de politie op door een ME-linie te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en heeft een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Er werden dertig mensen aangehouden en vier agenten raakten gewond.