Binnenland

„Veiligheid rechtvaardigt publicatie foto Mohammed”

Het belang van de opsporing en openbare veiligheid is belangrijker dan de schending van de belangen van Mohammed B. Daarom mocht het televisieprogramma Opsporing Verzocht de man die van de moord op Theo van Gogh wordt verdacht, afgelopen maandag herkenbaar in beeld brengen.

ANP
3 December 2004 21:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Dit blijkt uit de motivatie van de rechter in Amsterdam die vrijdag is vrijgegeven, zegt de advocaat van Opsporing Verzocht, J. van Manen.

In de auteurswet staat dat het in het belang van de opsporing en openbare veiligheid mogelijk is, afbeeldingen van welke aard dan ook openbaar te maken. „In dit geval is het eventueel opsporen van mogelijke handlangers van B. die dus nog gevaar voor de samenleving kunnen opleveren, groter dan het belang van B.”, zo staat volgens Van Manen in het vonnis.

In de motivatie van de uitspraak concludeert rechter A. Beukenhorst inderdaad dat het vereiste opsporingsbelang dat nodig is voor het mogen publiceren van de omstreden foto van Mohammed B., in deze zaak aanwezig is. „Het gaat daarbij uiteraard niet om de opsporing van B., maar om de vraag of hij door anderen werd bijgestaan en om de opsporing van deze mogelijke medeplichtigen”, verduidelijkt Beukenhorst.

Hij stelt vast dat B. van zeer ernstige misdrijven wordt verdacht, waaronder moord met een terroristisch oogmerk. „Die moord betekende een ernstige inbreuk op de rechtsorde. De opsporing houdt in zo’n geval niet op met de aanhouding van een (hoofd)verdachte”, meent Beukenhorst. „Een even zwaarwegend opsporingsbelang kan zijn gelegen in het krijgen van antwoord op de vraag of de verdachte alleen handelde of met hulp van anderen en vervolgens in de opsporing van die eventuele handlangers.

Opsporing Verzocht bracht Mohammed B. afgelopen maandagavond daadwerkelijk herkenbaar in beeld, na toestemming van de rechter. De raadsman van B., mr. P. Plasman, probeerde dat eerder die dag nog tevergeefs met een kort geding te voorkomen. De advocaat betoogde dat de elementaire grondrechten van Mohammed B. zouden worden geschonden als zijn foto op televisie zou worden getoond.

Beukenhorst erkent in zijn vonnis dat de publicatie van de foto van Mohammed B. tegen de wil van de verdachte „onmiskenbaar zijn belangen schaadt” en inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer maakt. Maar in deze bijzondere zaak moet zijn belang wijken.

Ondertussen vermoedt het openbaar ministerie dat de zes medeverdachten van Mohammed B. deel hebben uitgemaakt van het zogenoemde Hofstadnetwerk. Omdat justitie deze groep in verband brengt met terroristische activiteiten, heeft het landelijk parket vrijdag het onderzoek naar deze verdachten van het parket in Amsterdam overgenomen.

Het landelijk parket liet dit vrijdag weten. Het onderzoek tegen Mohammed B. wordt wel voortgezet onder leiding van het OM in Amsterdam. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor de moord op Theo van Gogh.

Het landelijk parket zegt dat er nu nog twaalf verdachten in voorlopige hechtenis zitten wegens betrokkenheid bij deze vermoedelijk terroristische organisatie. Onder de andere verdachten van de Hofstadgroep zijn de twee mannen die half november na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden. De twee die tijdens de massale politieactie in de Antheunisstraat in Den Haag werden opgepakt, bezitten de Nederlandse nationaliteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer