„Passend huis voor senior lost veel op”
De belangrijkste oorzaak van de woningcrisis in Nederland is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen, zoals appartementen. Als dat soepel zou verlopen, zou de woningmarkt er een stuk beter voor staan, zegt een meerderheid van de gemeenten (55 procent) in antwoord op vragen van de NOS en de regionale omroepen.
Als ouderen na het uitvliegen van de kinderen hun huis na gemakkelijker zouden kunnen inwisselen voor een aantrekkelijke kleinere woning, zou het oude huis beschikbaar komen voor een nieuw gezin. Maar omdat er nauwelijks geschikte en betaalbare appartementen voorhanden zijn, gebeurt dat veel te weinig en stokt de woningmarkt, zeggen de gemeenten. Vooral in Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Limburg wordt het zo ervaren.
De gemeente Zwijndrecht zegt dat er te weinig aantrekkelijke koopappartementen zijn voor senioren die nu nog in een eengezinswoning wonen. „Als deze verhuizen, kan er een verhuisketen op gang komen”, stelde de gemeente tegenover de NOS.
Emmen wijst op een gebrek aan sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren. Alleen in Friesland lijkt dit probleem nauwelijks te bestaan.
Onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 28.000 mensen wijst uit dat er steun is voor de meeste plannen van het nieuwe kabinet voor de woningmarkt. Maar volgens de meeste deelnemers gaan ze niet helpen om de woningnood structureel aan te pakken. Acht van de tien ondervraagden (81 procent) vinden het een goede zaak dat er 100.000 huizen per jaar gebouwd gaan worden. Tegelijk verwacht een grote meerderheid (84 procent) dat dit doel niet gehaald zal worden vanwege een tekort aan bouwmaterialen en strenge milieuregels, in het bijzonder voor stikstof.