Binnenland

Druk op ziekenhuizen blijft hoog

De reguliere ziekenhuiszorg is niet verder afgeschaald, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. De druk blijft hoog maar stijgt vooralsnog niet verder, zegt de organisatie.

Redactie binnenland
22 December 2021 11:53
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij tijdens een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Remko de Waal
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij tijdens een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Remko de Waal

Net als vorige week zeggen twintig van de 73 ziekenhuizen niet alle kritiek planbare zorg te kunnen geven, de zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen.

Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten worden verplaatst naar een andere regio. Maandag zijn er zeven mensen met Covid-19 naar een andere regio gebracht. Ook werd er één coronapatiënt naar Duitsland verplaatst.

Afgelopen etmaal is het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen opnieuw gedaald. Momenteel houden 2349 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 62 minder dan maandag.

Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, worden er momenteel dagelijks gemiddeld ongeveer 35 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen en daalt dat aantal verder.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 9450 positieve coronatests gere-
gistreerd. Voor het eerst sinds 3 november zijn er in een dag minder dan 10.000 nieuwe coronagevallen gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Omikronvariant

Het RIVM verwacht dat het aantal positieve tests in de komende tijd weer zal stijgen door de omikronvariant. Daardoor „zal ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaan toenemen. Een stijging die de zorgcapaciteit mogelijk ruim kan overschrijden.”

De omikronvariant van het coronavirus maakt nu 10 tot 15 procent van de besmettingen uit in Nederland, zei Jaap van Dissel van het RIVM dinsdag in de Tweede Kamer.

De voorspelling is dat omikron voor januari dominant is. De coronavaccins beschermen zonder booster naar verwachting ongeveer vier tot vijf keer minder tegen een besmetting met de omikronvariant dan met de deltavariant, denkt Van Dissel.

Volgens de RIVM-baas was 85 procent van de mensen die besmet raakten met de omikronvariant volledig gevaccineerd. Bij de deltavariant was dit 62 procent. Hoewel een tweede prik op de korte termijn redelijk beschermt tegen omikron, neemt de effectiviteit naar verwachting snel af, aldus Van Dissel. Een boosterprik kan de bescherming tegen de omikronvariant weer „opplussen.” De effectiviteit van de booster zal minder snel afnemen, verwacht Van Dissel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer