Kwart TUI–reisbureaus dicht door opkomst internet
TUI Nederland wil de komende twee jaar ongeveer een kwart van de 135 eigen reisbureaus sluiten. Bestuursvoorzitter S. van der Heijden van het reisconcern, dat met merken als Holland International, Arke en Kras de grootste van Nederland is, zei donderdag dat de reisbureaus teveel omzet verliezen door de sterke opkomst van de internetboekingen.
Door de reorganisatie geleidelijk door te voeren, hoopt Van der Heijden de negatieve gevolgen voor het personeel te beperken en gedwongen ontslagen te voorkomen. Bovendien wijst hij erop dat TUI ernaar streeft in de loop van 2006 met maximaal honderd reisbureaus een goed landelijk netwerk te hebben, waardoor veel werk behouden blijft. Per reisbureau werken twee á drie mensen.
De bestuursvoorzitter vreest dat het totale segment van circa 2000 reisbureaus in Nederland nog hardere klappen te verwerken krijgt. „We moeten in de branche realistisch zijn", stelde Van der Heijden in reactie op Oad. Deze reisorganisatie liet donderdag weten juist in te zetten op de reisbureaus in de strijd met internet. De TUI–topman verwacht dat de komende vier tot vijf jaar eenderde tot de helft van de 2000 reisbureaus verdwijnt door samenvoeging, sluiting en faillissement.
Naast de reorganisatie die nog aan de ondernemingsraad moet worden voorgelegd, kondigde TUI ook aan de formule van de eigen reisbureaus te veranderen. In totaal zijn er nu 218 ’World of TUI’–vestigingen, waarvan 85 in handen van franchisenemers. De 135 bureaus in eigen beheer krijgen de naam Arke aan de gevel hangen. Franchisenemers kunnen kiezen tussen dit merk en Holland International.
Hiermee draait het reisconcern een grote naamswijziging van twee jaar geleden terug. Eind 2002 werden alle winkels van Arke en Holland International omgebouwd tot ’World of TUI’. Daarvoor werd toen 30 miljoen euro uitgetrokken. De formulewijziging kost nu circa 5 miljoen euro.
In 2003 boekte TUI Nederland met een omzet van 1,2 miljard euro een verlies van 13,5 miljoen euro. Als de geboekte reizen van de eigen reisbureaus niet worden meegenomen, zodat dubbeltellingen in de verkochte vakanties worden voorkomen, dan bedroeg de omzet vorig jaar bijna 1 miljard euro en draaide het reisconcern quitte.
Zie ook:
Eenderde van de wintervakanties via internet geregeld