Van der Staaij zet Kaag op haar plek
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zet plagend zijn D66-collega Sigrid Kaag op haar plaats. En Kamervoorzitter Vera Bergkamp spreekt informateur Johan Remkes streng toe.
Hoe kan de formatie sneller? D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag heeft daarover wel ideeën, zo stelde ze afgelopen donderdag tijdens het debat over het eindverslag van de informateurs. De informateur moet een maand de tijd krijgen voor zijn werk, net als in Israël. En er zou een kiesdrempel moeten komen. Dan zou de formatie geen negen maanden hoeven te duren.
JA21-woorvoerder Joost Eerdmans reageerde gevat op de opmerkingen van Kaag: „Ik hoop niet dat u vindt dat het een met het ander te maken heeft, want volgens mij lag het niet aan de kleinere partijen dat dit allemaal zo vreselijk lang geduurd heeft.”
Een kiesdrempel, daar voelt Eerdmans, voorzitter van de driekoppige conservatieve fractie, niet voor. „Los van de situatie van onze eigen partij”, zo voegde hij eraan toe. Toen moest iedereen natuurlijk even lachen. Soms valt het politieke belang in Den Haag even samen met het eigen belang van de politicus.
Daarna nam SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij Kaag en haar kiesdrempel op de korrel. Aan het begin van zijn betoog stelde hij fijntjes: „Ik moet nog even bijkomen van het verhaal over de kiesdrempel van D66. Ik herinner me nog dat ze met drie zetels de Kamer binnenkwamen, dus ik vind dat we dat soort partijen ook de gelegenheid moeten bieden om door te groeien. Daarom zou ik niet voor een kiesdrempel zijn.”
Daar had Kaag niet van terug.
Streng
Informateurs komen na afronding van hun opdracht in de Tweede Kamer om vragen van Kamerleden te beantwoorden. Formeel heet dat „inlichtingen verstrekken” of „voorlichting geven.” Informateurs worden niet geacht politieke standpunten in te nemen.
Informateur Johan Remkes (VVD) liet zich vorige week door PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand toch uit de tent lokken. Ouwehand stelde dat de Tweede Kamer de gemeente Zeewolde moest manen om geen groot datacentrum in de polder te plaatsen. „Dat is echt bestuurlijke vernieuwing”, schamperde Remkes. „Even op een achternamiddag regelen dat Zeewolde via een telegram moet vernemen dat de Kamer in opperste staat van opwinding de wacht aanzegt over de besluitvorming die hedenavond op de agenda staat.”
Dat werd Kamervoorzitter Bergkamp iets te gortig: „Ik wil de heer Remkes vragen -ik kijk nu even streng naar hem- om weer verder te gaan met het geven van voorlichting.”
Bergkamp had natuurlijk gelijk. En Remkes niet minder.
In de rubriek Parlementvaria beschrijft de politieke redactie opvallende zaken vanuit Den Haag