Ineens zijn de kinderen thuis
Ouders proberen het beste te maken van de week extra kerstvakantie. Tegelijkertijd komen werk en huishouden gemakkelijk in de knel. „Het gezinsleven zal rommelig zijn.”
„Gratis aangeboden! Een dagje een achtjarige, vijfjarige of tweejarige (of alledrie) over de vloer volgende week. Houden van fysieke uitdaging, Lego en af en toe een maaltijd.” Is getekend: Arnoud Proos, SGP-ChristenUnie-wethouder in Barendrecht, op Twitter. De tweet is bedoeld als „ludiek protest”, zegt Proos, niet als wanhoopskreet of om zijn kinderen daadwerkelijk uit te besteden. „Ik wilde ermee aangeven dat de extra vakantieweek een uitdaging is voor veel ouders.”
Zo ook voor Proos en zijn vrouw. Wat de uitdaging voor hen vergroot, is dat ze allebei werken. Proos vijf dagen per week en zijn vrouw anderhalve dag als communicatiemedewerker voor de christelijke jeugdzorginstelling Distinto. „Ik kan het niet maken om tegen mijn kinderen te zeggen dat ze maar moeten gaan spelen van 9 tot 12 terwijl ik dan overleg voer via Teams”, zegt Proos. „En ik merk die spanning ook bij mensen in mijn omgeving. Er wordt iets verwacht van ons als ouder én als werknemer.”
Om zowel zijn werk als zijn gezin in goede banen te leiden, heeft Proos met zijn vrouw besproken hoe ze de kinderen samen zo goed mogelijk kunnen opvangen. „Een dag heb ik geen werkafspraken gepland zodat zij dan in elk geval naar haar werk kan. Verder zal de arbeid vooral tussen de bedrijven door en in de avonduren moeten plaatsvinden.”
Hoe dan ook wil de Barendrechtse wethouder zijn kinderen niet de indruk geven dat het lastig is dat ze thuis rondlopen. „We gaan er een fijne week van maken en proberen ervan te genieten. Bijvoorbeeld door een uitsmijter te bakken bij de lunch of door te wandelen bij goed weer.”
Zinvol
Anja de Jonge uit het Zeeuwse Kerkwerve vindt het vooral voor haar kinderen vervelend dat ze volgende week niet naar school kunnen. Ze zorgt fulltime voor de kinderen terwijl haar man werkt als anesthesiemedewerker. „Sinds woensdag zijn we uit quarantaine. Onze kinderen mochten dus net een paar dagen naar school voorafgaand aan de vakantie.”
Haar kinderen van 4, 8 en 11 volgen het liefst onderwijs op locatie, vertelt De Jonge. „Ze zien hun vriendjes en vriendinnetjes bijna alleen maar op school, want die staat 11 kilometer verderop, in Nieuwerkerk.” Voor De Jonge zelf brengt het extra drukte mee dat de drie basisschoolkinderen thuis zijn. „Ik moet ze toch bezighouden en nadenken over een zinvolle dagbesteding.” Tegelijk is ze optimistisch. „Ik geloof dat het wel goedkomt. Maar ik wil niet dat ze de hele dag achter een beeldscherm zitten. Gelukkig kunnen ze goed met elkaar spelen. Soms zet ik een luisterboek aan. Dan kan ik wat in het huishouden doen.”
Als de scholen volgende week thuisonderwijs hadden gegeven, had dat gescheeld in de drukte, denkt De Jonge. „Van de winter zaten de kinderen ook thuis, maar toen waren ze dagelijks een aantal uur bezig met schoolwerk. Toen hoefde ik alleen nog maar te denken over de invulling van de middag.”
Decibellen
Wethouder Proos ziet vooral de voordelen van een extra week vakantie ten opzichte van afstandsonderwijs. „Dat we afgelopen winter onze oudste les moesten geven, maakte die periode best pittig. We konden toen nauwelijks rustig uitleggen. De jongste kan flink wat decibellen produceren of zomaar met een karretje tegen je benen aanrijden. Het is veel makkelijker dat ze nu alle drie mogen spelen, ook bij vriendjes en vriendinnetjes buitenshuis.”
Voor De Jonge scheelt het dat haar man buitenshuis werkt. „De kinderen hoeven niet stil te doen omdat papa een belangrijk overleg heeft. Mijn man komt vanuit zijn werk met een frisse blik thuis in. Dat vind ik heerlijk.”