Nat najaar zorgt voor sterfte onder reeën
Het aanhoudend natte najaar heeft zeer waarschijnlijk voor sterfte onder jonge reeën gezorgd. Volgens het Nationaal Wildziektencentrum DWHC in Utrecht zijn er sinds begin november opmerkelijk veel dode jonge reeën gevonden. De dieren zijn waarschijnlijk onderkoeld geraakt en daardoor verzwakt. Onderkoeling kan bij een dood dier niet meer worden vastgesteld. DWHC kan niet met zekerheid zeggen of dat inderdaad de doodsoorzaak is.
DWHC heeft zeven reeën uit vier provincies onderzocht nadat het aantal meldingen van dode dieren toenam. Zes van de zeven dieren hadden longwormen, die een longontsteking hadden veroorzaakt. Vier reeën hadden ook maagworm.
Parasieten zoals wormen zijn in principe geen probleem voor een dier. Maar beesten die al zwak zijn door bijvoorbeeld onderkoeling hebben onvoldoende weerstand. De dieren vermageren, wat bij de onderzochte reeën ook in ernstige mate het geval was. Jonge dieren zijn vatbaarder voor onderkoeling dan oudere beesten. Dat komt doordat ze minder vetreserves hebben en een hogere energiebehoefte.