Binnenland

Verduurzaming akkerbouw gaat niet snel genoeg, stelt universiteit

Het verduurzamen van de productie van aardappelen, groente en fruit gaat niet snel genoeg om verschillende groene doelstellingen te halen, stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De doelstellingen zijn vaak opgesteld door het bedrijfsleven zelf of de overheid.

ANP
16 December 2021 18:02

De uitstoot van stikstof en fosfaat is tot 2011 afgenomen bij akkerbouwbedrijven, maar sindsdien is deze uitstoot niet verder gedaald. De uitstoot van broeikasgassen in de glastuinbouw nam toe. Dat komt vooral omdat het totale aantal kassen ook toenam, waardoor het energieverbruik hoger lag.

Bij het verbouwen van aardappelen, groente en fruit worden vaak nog te veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Er worden nog te veel risicovolle stoffen gebruikt, zien de onderzoekers. Daarnaast krijgen medewerkers betrokken bij de teelt van aardappelen, groente en fruit vaak geen voorlichting over de gevaren van het werken met deze gewasbeschermingsmiddelen. Het nieuwe kabinet benadrukt in het coalitieakkoord ook het belang van het verduurzamen van gewasbescherming.

De gewasbeschermingsmiddelen kunnen een van de oorzaken zijn van de afname in het aantal insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Een andere mogelijke oorzaak is de afname van akkerranden met bloemen die voor de insecten een bron van voedsel zijn. Wel zijn bepaalde schadelijke middelen voor deze insecten afgeschaft. Er wordt nog onderzocht wat voor effecten dat precies heeft op onder meer de bijen, hommels en vlinders. „We hopen dat de populatie weer toeneemt, maar we weten de effecten niet precies”, vertelt onderzoeker Willy Baltussen. „Wel weten we dat het van veel factoren afhankelijk is, dus ook ziektes die heersen onder bestuivers.”

De monitor van de Wageningen Universiteit zag ook een aantal positieve ontwikkelingen in het verbouwen van aardappelen, groente en fruit. Zo zijn er in de afgelopen drie jaar meer producten met een duurzaam keurmerk bijgekomen en is het leidingwaterverbruik laag bij het produceren van Nederlandse aardappelen, groente en fruit. Bovendien is de voedselverspilling van aardappelen, groente en fruit onder consumenten gedaald, door de verkoop van ‘minder mooie’ groente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer