Buitenland

„Verwoesten natuur harder straffen”

De EU-lidstaten moeten milieucriminaliteit harder aanpakken, vindt de Europese Commissie. Ze stelde woensdag een nieuwe richtlijn voor met zware sancties voor overtredingen die de natuur verwoesten.

Redactie buitenland
16 December 2021 10:59
De Europese Commissie wil meer aandacht voor natuurbescherming en lidstaten daarom verplichten milieuovertredingen strenger te bestraffen. Foto: eekhoorn in de Italiaanse stad Napels.  beeld EPA, Cesare Abbate
De Europese Commissie wil meer aandacht voor natuurbescherming en lidstaten daarom verplichten milieuovertredingen strenger te bestraffen. Foto: eekhoorn in de Italiaanse stad Napels.  beeld EPA, Cesare Abbate

„De opzettelijke vernietiging van onze natuurlijke omgeving bedreigt ons voortbestaan als mensheid”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans, die verantwoordelijk is voor het gezamenlijke Europese klimaatbeleid.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil natuurbescherming in Europa effectiever maken door de lidstaten te verplichten strafrechtelijke maatregelen te treffen voor allerlei wettelijk gedefinieerde overtredingen, inclusief het lozen van chemicaliën, illegale houthandel, -scheepsrecycling en -wateronttrekking. Daar moeten minimumeisen voor sancties aan gehangen worden, stelt de Commissie.

Zo wil Brussel dat milieucriminaliteit die leidt tot de dood of serieus letsel wordt bestraft met gevangenisstraffen tot tien jaar. Andere voorgestelde sancties voor overtreders zijn herstel van de schade die ze aan de natuur hebben toegebracht, uitsluiting van publieke fondsen of aanbestedingsprocedures en intrekking van vergunningen.

Een nieuw pakket klimaatplannen van Timmermans is woensdag intussen gemengd ontvangen. Klimaat- en natuurbeschermers en onder meer de Groenen in het Europees Parlement zijn teleurgesteld. Ook Timmermans’ eigen PvdA had op meer gehoopt.

Timmermans presenteerde woensdag plannen om onder meer gebouwen te verduurzamen, van gas over te gaan op waterstof en andere klimaatvriendelijkere gassen en om de uitstoot van methaan terug te dringen.

De Commissie stelt voor dat de 60 miljoen klimaatonvriendelijkste huizen en andere gebouwen in de EU binnen twaalf jaar verplicht moeten worden opgeknapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer