Overgrote deel Afghaanse evacués in Nederland is statushouder
Het overgrote deel van de Afghaanse evacués die dit jaar naar Nederland zijn overgebracht, heeft inmiddels een verblijfsvergunning. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat weten dat het gaat om ongeveer 2000 evacués. In totaal evacueerde Nederland zo’n 2200 Afghanen die hier asiel hebben aangevraagd.
Over circa 150 evacués moet de dienst nog een beslissing nemen. Zij kwamen vanaf september naar Nederland. Deze aanvragen zijn nog in behandeling, aldus de IND. De meeste Afghanen werden in augustus geëvacueerd.
Afgelopen woensdag zei demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) nog dat 1200 tot 1300 Afghaanse evacués hier een verblijfsvergunning hadden gekregen.
Een deel van de naar Nederland geëvacueerde Afghanen zit nog in de noodopvang. Hier heerst op het moment een acute noodsituatie. Door het woningtekort in Nederland kunnen 12.000 statushouders niet uitstromen uit de asielopvang, zei Broekers-Knol dinsdag. Het kabinet heeft drie gemeenten en de regio Rotterdam verplicht asielzoekers op te vangen. Voor het einde van het jaar moeten er ten minste nog 2000 opvangplekken bij komen.
De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam deze zomer op gang na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.
Eigenlijk had Nederland veel meer mensen uit Afghanistan willen halen, waar ook de Tweede Kamer op had aangedrongen. Maar de evacuatie lukte bij velen niet doordat de operatie moeizaam op gang kwam en onder druk van de Taliban vroegtijdig werd afgebroken. Sindsdien zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tienduizenden mails binnengekomen van Afghanen die menen dat ook zij onder de regeling voor evacués vallen die het kabinet heeft afgesproken met de Kamer.