VVD, D66, CDA en ChristenUnie eens over coalitieakkoord
De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het maandagavond eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuw kabinet. Dat melden de informateurs na opnieuw urenlang overleg tijdens de langste kabinetsformatie ooit. Het is ruim 38 weken geleden dat er verkiezingen waren voor de Tweede Kamer.
„De tekst is nu akkoord”, zei een woordvoerder van de informateurs. Aan de tekst van de onderhandelaarsakkoord worden nu de „laatste aanpassingen”gedaan zodat het dinsdag naar de fracties kan, voegde hij eraan toe. Het overleg van de fractieleiders gaat maandagavond nog even door om de laatste zaken af te handelen.
De fracties van de vier beoogde coalitiepartijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen van het akkoord waarop fracties aandringen. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren. Dan gaat het stuk ook naar de rest van de Tweede Kamer.
Deze week debatteert de Kamer vermoedelijk nog met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindverslag. Daarna wordt een formateur aangewezen - VVD-leider Mark Rutte - die daarna kan beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet. Hij zal de komende paar weken de bewindslieden ontvangen. In de tweede week van volgend jaar kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.
Dat het eind van de onderhandelingen in zicht waren, maakten de informateurs begin vorige week al duidelijk. Toen schreven ze aan de Kamer dat het streven was om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. De Kamer gaat donderdag met vakantie. Na de onderhandelingen vrijdag zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie al dat het einde naderde.
VVD, D66, CDA en ChristenUnie begonnen in oktober te praten over een doorstart van het kabinet-Rutte III. Dat was mogelijk geworden omdat D66 eind september haar blokkade van de ChristenUnie had opgegeven. De Democraten hoopten lang een „progressieve” coalitie te kunnen vormen waaraan ook PvdA en GroenLinks zouden deelnemen. Dat was een brug te ver voor VVD en CDA.